Lonya

/Lonya

Lónya 2015, misschien wel het mooiste project tot nu toe

Van 17 juli 2015 tot en met 1 augustus 2015 was de reisbestemming van de DJR de omgeving van het dorpje Lónya. Dit dorpje van 850 inwoners ligt in het meest oostelijke deel van Hongarije. Door en slechte economische omstandigheden zijn er daar in de omgeving veel gezinnen in de knel geraakt. Werkeloosheid, verslaving en slechte (of dure) medische voorzieningen zijn er de oorzaak van dat met name de kwetsbare mensen in een uitzichtloze situatie verkeren. De organisatie Baptist Aid trekt zich het lot van deze mensen aan.

In onze eigen stad Goes hebben wij op de ‘Markt van Hoop’ kennis gemaakt met Janet en Michel van Boxtel. Zij werken al langer samen met de mensen van Baptist Aid en brengen regelmatig hulpgoederen naar Lónya en omgeving. Sinds enkele jaren hebben Janet en Michel stichting Embrace opgericht en richten ze zich ook op het organiseren van jongeren- en gezinsreizen naar (onder andere) Lonya. Met behulp van Janet en Michel hebben wij in 2014 een mooie reis gemaakt naar dit gebied en hebben we in ruim 10 gezinnen kunnen helpen.

De organisatie Baptist Aid heeft een lijst van 40 gezinnen met daarbij de beschrijving van de aard van de problemen. Die is voor ieder gezin weer anders. Samen met Janet en Michel kozen wij een aantal gezinnen uit om te gaan helpen. De hulp kan bestaan uit het repareren van hun huisje, het opknappen van de tuin of het hek, het geven van kleding, het repareren van waterleiding, een kapot raam of wat er maar nodig is. We kunnen geen grote renovatieprojecten uitvoeren maar we willen de mensen weer op gang helpen en hen voorzien van datgene wat nodig is, zodat ze zelf de draad weer kunnen oppakken. Een flinke duw in de rug, even een week windje mee voor de ouders.

Daarnaast is er een verzoek gedaan aan ons om voor een groep kinderen tussen de 10 en de 14 jaar een Engelstalige summerschool te organiseren. Behalve een ‘schools’ deel gingen we ook aan de slag om te sporten in de gymzaal van de plaatselijke middelbare school. Alle activiteiten hadden als doel de kennis van de Engelse taal te vergroten. Aan deze voor ons nieuwe activiteit was zeker behoefte. De summerschool was een groot succes.

Tot slot van de reis hebben we enkele dagen doorgebracht in Szántód, nabij het balatonmeer. Ook is er een bezoek gebracht aan Budapest om cultuur op te snuiven en de reis gezellig en ontspannen af te ronden.

Natuurlijk is er in de voorbereiding weer geld ingezameld dat nodig is voor het klussen, de materialen en de summerschool. Bovendien hebben Michel en Janet ons gevraagd of het mogelijk is om een industriele wasmachine te sponsoren. Lees alle nieuwsberichten en reisverslagen nog eens door om een goed beeld te krijgen van de reis en andere activiteiten in 2015.

Check ook onze facebookpagina!

Lónya op Google Maps