Het werk van Ruth en Jurjen in de Oekraïne

///Het werk van Ruth en Jurjen in de Oekraïne

Jurjen vertelde dat de wereld van Nederland en Oekraïne heel verschillend is. Hoewel er al veel verbeterd is bij de kampen zijn er nog steeds kinderen als Béla vroeger was. Occultisme heeft een grote plek op de kampen. Er is veel duisternis, strijd in de hemelse gewesten. De kinderen waar Ruth en Jurjen mee werken hebben een zwaar leven. Veel kinderen hebben honger en zijn ondervoed. Zij dragen soms dagen of zelfs weken dezelfde kleding. Daarnaast krijgen ze weinig of geen liefde van hun ouders. Zij worden niet gestimuleerd om naar school te gaan of om te geloven. Het is voor Ruth en Jurjen, net als voor ons als groep lastig om hier te zijn en te helpen. De omstandigheden waarin deze mensen leven is erbarmelijk. Jezus is bewogen met mensen en zo willen zij ook, in de voetsporen van Jezus, hier helpen. Het is heel belangrijk om te investeren in de kinderen, de volgende generatie. En dan vooral in projecten waar iedereen profijt van heeft. Op heel korte termijn was niet zo zichtbaar wat onze bijdrage was met het klussen, toch merkte we al tijdens de dienst van vanmorgen dat we in de afgelopen week heel veel bereikt hebben. In plaats van op een open zandvlakte zonder omheining kon de dienst nu plaatsvinden op een mooie binnenplaats. Daar kunnen de kindertjes van de peuterklasjes nu ook buiten spelen. In de peuter- en kleuterklasjes krijgen deze kindertjes liefde en aandacht en ook eten en drinken. Het is soms het enige eten en drinken wat deze kinderen op een dag krijgen.
Ruth en Jurjen vertelden dat mensen individueel helpen vaak averechts werkt. Zo kan het gebeuren dat als een arm gezin een lading hout krijgt zij, in plaats van er dankbaar voor te zijn, twee weken later verwachten dat ze nog meer hout krijgen. Het stimuleert hun niet om dit in het vervolg zelf op te pakken. De vader van een ogenschijnlijk arm gezin waarvan je denkt dat dit gezin hulp moet hebben kan veel geld verdienen maar dit in twee weken ook weer opmaken aan bijvoorbeeld drank. Terwijl de vader van een ander gezin de hele week aan het werk is in Hongarije om zijn gezin te onderhouden. Het is echt nodig om deze kennis en ervaring te hebben wil je op een goede manier kunnen helpen. Ook met het uitdelen van kleren is de ervaring dat, in plaats van dat ze er blij mee zijn, er jaloezie kan ontstaan omdat kinderen van het ene gezin kleertjes van het merk ‘Nike’ krijgt terwijl kindertjes van het andere gezin ‘Adidas” kleertjes krijgt. Ook hebben zij meegemaakt dat kinderen de kleertjes een paar weken dragen en dat ze dan vervolgens in de kachel gegooid worden. Dit gebeurt ook met de schoolspullen. Als sommige zigeunerkinderen thuiskomen met boeken of schriften worden ze veelal niet geholpen. Ouders kunnen vaak zelf niet lezen en schrijven. Erger nog, de boeken en schriften worden de in de kachel gegooid. Schrijnend. Daarom willen ze huiswerkklassen organiseren etc. zodat kinderen daar de begeleiding krijgen die nodig is. Sommige kinderen hebben echt de intelligentie om veel verder te komen. Deze kinderen proberen Ruth en Jurjen er uit te pikken om ze te helpen maar ook als voorbeeld te stellen voor andere kinderen. Het is helaas een gegeven dat zij ook zien dat sommige kinderen nooit het leven zullen gaan leven waar ze eigenlijk recht op hebben. Ruth en Jurjen hebben de overtuiging dat God hen hier in dit gebied geplaatst heeft. God alleen weet hoe lang dit nog voor hen gaat duren. Zij laten zich leiden door Hem. Het is voor ons als groep een voorrecht om hier ons steentje aan te mogen bijdragen. De indrukken die wij hebben gekregen zijn onuitwisbaar en zullen wij de rest van ons leven met ons mee dragen.

IMG_1331

IMG_1727

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.