Getuigenis Béla

///Getuigenis Béla

Béla is één van de missionarissen met wie Ruth en Jurjen samenwerken. Een missionaris is iemand die op zondagen preekt, bijbelonderwijs geeft en zomerkampen organiseert. Hij vertelde ons hoe God zijn leven en dat van de bewoners van de zigeunerkampen heeft veranderd.
Béla is opgegroeid in een arbeidersfamilie met zes kinderen. Beide ouders waren zware alcoholisten. Hij groeide ermee op en zijn eigen leven werd hier erg door beïnvloed. Hij werd zelf ook alcoholist. Daardoor is zijn gezondheid zo erg kapot gegaan. Hij loopt nu krom. Béla vertelde over een vrouw, Gisela (Gisi) die vijftien jaar geleden op het zigeunerkamp kwam om het evangelie te vertellen. Béla en de andere bewoners van het kamp kenden het evangelie niet. De dominee zag men alleen bij een doop of begrafenis. Gisi organiseerde vrouwengroepen wat al snel uitgroeide tot een kerk. Béla was nieuwsgierig maar werd tegengehouden door zijn vrienden. Vijftien jaar geleden heerste er in het dorp veel criminaliteit en waren er veel mensen alcohol verslaafd waardoor het er erg gevaarlijk was. Gisi heeft door haar geduldige en liefdevolle aard Béla veel goeds gebracht. Dankzij haar kwam hij erachter dat er daadwerkelijk nog mensen zijn die echt om anderen geven. Toen kwam er een ommekeer in zijn leven. Er veranderden veel dingen in zijn leven en hij kon eindelijk ook zelf het evangelie delen. Hij volgde een opleiding tot missionair om de mensen in zijn eigen kamp te helpen. Helaas waren de volwassenen hierin niet geïnteresseerd dus richtte hij een kinderdagverblijf op in de kelder van het gebouw waar wij nu kinderwerk doen en klussen. Hij werkte veel om de kinderen overdag te kunnen voeden. Hij ervoer dat het evangelie het enige is wat de mensen echt kan helpen. Sinds de evangelieverkondiging in het zigeunerkamp ziet hij een geleidelijke verandering in gezinnen en het kamp. Hij ontmoette een man met wie hij een gemeente stichtte. In principe is er weinig veranderd, want als Béla of de kinderen een verandering willen kan dat alleen met de hulp van God. De mensen in het kamp zijn namelijk niet gemotiveerd om te werken aan verandering en van de overheid kunnen ze het ook niet verwachten. Drie meiden uit het kamp zitten nu in het voorlaatste jaar van de school en het zou zo mooi zijn als de andere zigeunerkinderen een voorbeeld aan hen zouden nemen en zouden denken: “ik kan net zoveel bereiken als een Hongaar of een Oekraïner”. Helaas is dit vaak niet de realiteit omdat zigeuners nog altijd een gediscrimineerde minderheid zijn. Daarnaast zijn er veel 14/15 jarige meiden die trouwen en kinderen krijgen. De reden waarom Béla de kinderen helpt en niet direct de volwassenen is omdat hij van mening is dat kinderen kneedbaar zijn en volwassenen meestal al te veel hebben meegemaakt. Béla geeft ons mee dat we de tijd moeten nemen om te ontdekken wat we met ons leven willen. Vaak worden we afgeleid en tegengehouden door onze omgeving, maar Jezus is de enige die ons rust kan geven in onze wereld van technologie. De opvoeding van Béla bestond uit haat tussen Hongaren en Roma’s. Hij heeft ontdekt dat Jezus’ liefde groter is dan haat en dat heeft zijn leven compleet veranderd.

IMG_0399IMG_0383

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.