Voetbalkleding voor Oekraïne

//Voetbalkleding voor Oekraïne

Vrijdagmorgen 09:15, Omroep Zeeland aan de lijn. Ze hebben gehoord van ons project in Nagydobrony – Oekraïne en we mogen een oproepje plaatsen.

Jurjen Knot (stichting Small Miracles) is al enkele jaren op het voetbalveld van Nagydobrony aan het trainen met de kinderen van het dorp. Het bijzondere aan deze voetbaltraining is dat zowel kinderen uit zigeunerkampen als kinderen van Oekraïners samen voetballen. Hun ouders gaan niet met elkaar om. Zigeuners zijn een sterk gemarginaliseerde bevolkingsgroep in Oost-Europa en dat geldt ook voor dit deel van Oekraïne. Zigeuners worden uitgesloten en gediscrimineerd. Dat de kinderen wél samen voetballen is daarom echt bijzonder. Sport verbroedert!

Uit de groep kinderen die door Jurjen en zijn vrijwilligers worden getraind is een aantal talenten geselecteerd voor een elftal dat inmiddels echt heel goed speelt. Jurjen heeft dit team aangemeld voor de regionale competitie. Vanaf september ’16 gaan ze voor het eerst deelnemen. Ook dat is spannend, vooral voor de zigeunerjongens want de teams in de regio is niet zo gewend om te voetballen tegen zigeuners.

De kinderen uit de Roma-kampen zijn vaak erg arm. Zij hebben soms amper genoeg geld om te eten. Voetbalkleding is dan iets waar ze niet aan kunnen denken. Voetballen op oude gympies of blote voeten kan wel maar het zou mooi zijn als er voetbalschoenen en andere kleding beschikbaar zijn voor deze jongens.

Omroep Zeeland gaf ons de mogelijkheid om dit verhaal te vertellen aan de luisteraars. Wij hopen dat er veel reacties op komen zodat we de nieuwe voetbalvereniging in oprichting in Nagydobrony voldoende voetbalschoenen en ander trainingsmateriaal en kleding kunnen geven.

Jurjen is met de voetballertjes nog bezig om een clubnaam en clubkleuren te verzinnen. Mevrouw Sinke stelde voor dat een club een complete set kleding beschikbaar stelde zodat er een wedstrijd-tenue kan worden gedoneerd. Dat is natuurlijk een prachtig idee. We hopen dat het gaat lukken.

Alle aanbiedingen kunnen worden gemeld op info@diaconalejongerenreis.nl

1 Reactie

  • Goede gezegende reis!!
    Benieuwd naar jullie ervaringen onderweg maar zeker in Oekraiene.
    Veel zegen dus op jullie wegen en bij jullie ontmoetingen.

    Koos 21.07.2016

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.