Interview Evelien en Janneke

///Interview Evelien en Janneke

Interview met Evelien over haar werk in de Summerschool en met Janneke over haar ervaringen

Evelien, wil je ons wat vertellen over de summerschool?
“De schrijfvaardigheden en basiskennis zijn heel erg goed, veel beter dan we verwacht hadden. De spreekvaardigheid is een zwak punt. De leerlingen vallen snel weer terug in hun moedertaal. Dat verstaan wij, op onze beurt weer niet. Toch is het algehele niveau beter dan verwacht. Nu we weten wat de leerlingen wel en niet kunnen, hebben we van de spreekvaardigheid ons aandachtspunt gemaakt. De groep is een zeer gemêleerd gezelschap. Zoveel verschillende achtergronden, kinderen uit zowel de armste families van het dorp als de rijkste. Ze zijn tussen de 10-14 jaar oud maar het zijn allemaal nog basisschoolscholieren”.

 

“Iedere ochtend behandelen we een bijbelverhaal in het Engels. Om het toch goed over te laten komen gebruiken we platen op het bord, powerpointpresentaties of we doen een sketch. We zingen heel veel christelijke liedjes, in het Engels maar ook in het Hongaars. Ze vinden het al hilarisch als wij Hongaars praten, laat staan zingen. Timi, de Engelse docent die hier les geeft is best wel streng voor de leerlingen. Omdat ze bang zijn om fouten te maken praten ze niet zoveel Engels met elkaar. De summerschool zorgt ervoor dat ze dit juist wel weer gaan doen en het huiswerk wordt heel trouw met veel enthousiasme gedaan. Engels praten is leuk en het kan je een grotere kans geven op een baan. Mooi dat wij juist op deze manier misschien wel het verschil kunnen maken”.
“Omdat er vaak veel virussen heersen heeft de school ons gevraagd de leerlingen meer te vertellen over persoonlijke hygiëne. Ruth gaat de leerlingen morgen een instructie geven. Zo hopen we ziekte bij leerlingen te verminderen.
Morgen gaan we ook Twister spelen, het kleed hiervoor hebben ze vandaag zelf gemaakt op lakens met verf. Morgen willen we ook aandacht besteden aan de werkwoorden, door deze uit te beelden.”

Naast Evelien zit Janneke, bezig met een schaar en Engelse werkwoorden. Ze heeft ook twee dagen geholpen met de summerschool.
“Ik heb al met heel erg veel kinderen gekletst. Ze moeten erg giechelen om de Nederlanders en iedereen wil met je op de foto!”
Janneke heeft ook gewerkt in huisje ‘vier’ bij Christie, de mishandelde vrouw waar we eerder al over vertelden.
“Ik moest schoonmaken in de keuken. Dat had ik nog niet eerder gedaan omdat het daar zo erg stonk. De stank maakt het echt heel erg om daar te werken. Ruth heeft de kastjes gedaan, echt zo knap. Die waren het allervieste, overal schimmel enzo. Toen we aan het werk waren werden we uitgenodigd door de buurvrouw Zilla. Zilla is miljonair en ze vindt de Nederlanders erg interessant. We vroegen of Christie ook mee mocht en dat wilde ze eigenlijk niet. Liesbeth zei dat als Christie niet mocht komen, wij ook niet gingen. Toen ging ze toch mee. Zilla heeft echt een heel mooi huis, het is zo schoon en het ruikt er naar bloemetjes. Christie was heel blij dat ze mee mocht en deed zich tegoed aan al dat lekkere eten. Ik snap niet dat als je zo rijk bent je je buurvrouw er zo bij laat lopen! Wat een contrast in zo’n straat! Wel heel leuk is dat hun zoontjes, die allebei 14 zijn, het heel goed met elkaar kunnen vinden. Die zien we ook allebei op de summerschool. Liesbeth probeerde de banden wat te verstevigen. Ze heeft aan Zilla gevraagd of ze wekelijks even bij Christie langs wil gaan om te helpen met schoonmaken, omdat Christie dit zelf niet zo goed kan. “

Evelien en Janneke, bedankt voor jullie verhaal.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.