Woensdag 20 juli 2014 – rust in Szántód

///Woensdag 20 juli 2014 – rust in Szántód

Eerste rustdag aan het Balatonmeer

Vroeg in de morgen wordt Evelien gewekt door de knetterende beats van Valentijn. De kartonnen wandjes zijn niet geluidsdicht. Normerend gesprekje staat op de to-do-lijst. 

Voor de transporter, Klaas en Henk was het ook vroeg dag. De garage in Nyiregházá had ons gewaarschuwd dat de remschijven van de transporter slecht waren. Desondanks hebben we de reis naar Balaton gemaakt omdat we inmiddels ervaring hebben met de onmogelijkheden zo ver oostelijk. Via een relatie van Nagypapi Mattusch Peter (de opa van Klaas) hebben we vanmorgen de VW voor een secund opinionus naar de garage in Szántódpuszta gebracht. Diagnose: “scheit”, wat zoiets wil zeggen als “scheit”. We laten de VW-bus achter en voor ruim anderhalve ton Forint zal deze worden gerepareerd. Vanmiddag klaar! Daarna zal de Opel worden gebracht zodat ook deze kan worden voorzien van nieuwe remschijven en blokken. Iemand hoorde een vreemd geluidje rechts achter! Safety first! Het dagje Budapest zal nog even moeten wachten.

Vanmorgen om 09:00 uur is het ontbijt geserveerd in het restaurant bij onze slaaphuisjes. Vleeswaren, witte bolletjes, koffie, thee en warme melek. Matthijs sliep uit. Floris verteld de aangepaste plannen: vanmorgen zwemmen in het Balatonmeer. Ergens in de loop van de dag een workshop “pörkölt gulyás” onder leiding van de kok van het motel waar we slapen.

Om 10:00 vertrekken we naar het meer. Er staat een flinke bries en het water is iets frisser dan gisteravond. Andreash doet een diepte-investering in een zwembroek van 1700 forint.

Valentijn, Sieger, Jonathan, Bas, Hein komen  over het meer fietsen in twee Ferrari’s. Bij een te nadrukkelijk klinkend achtergrondmuziekje wordt wat ontspannen gekletst en plannen gesmeed voor een vervolg van deze reis.

De tijd vliegt en het ontbijt is allang vergeten. Bij Dallas-Amerikai-Mayar Étterem worden met spoed 28 stuks lángos saitos-tejfölös gebakken. Een smakelijke oliebol-plateau met kwark en geraspte Edammer. Jasper likt er even aan en laat de maaltijd voor wat het is. Na deze lunch worden de handdoeken weer opgezocht. Het chillen gaat verder…

In de loop van de middag start er een workshop Goulash koken boven een houtvuurtje. Onze senator mag roeren zoals hij zich de hele reis nog niet heeft geroerd. Tijdens een knetterend onweer wordt er gesmuld van deze Hongaarse specialiteit. Ronald wil het recept voor z’n moeder hebben. Nagypapi Matusch Péter komt ook nog even langs om de pörkölt gulyás te keuren en proeft em passant diverse soorten palinka.

Deze rustdag is goed benut. Twee auto’s zijn weer gefixt en morgen kunnen we naar Budapest.

De zwoele zomeravond wordt soms wat zwoeler en dat geeft stof tot gesprek. Er komt ook weer wat rust in de koppies en alle ervaringen van de afgelopen dagen worden besproken. Het is al bijna licht als de laatsten gaan slapen.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.