Interview met Ronald en Simon

///Interview met Ronald en Simon

Hierbij een interview met twee reizigers, Ronald en Simon.

Wat was je motivatie om mee te gaan deze reis? Simon had nog nooit zoiets gedaan en wilde zijn grenzen verleggen. Bovendien is het zijn vaders geboorteland. Ronald wilde graag zoiets een keer zien en hij wilde ook wat betekenen voor een ander. Het leek hem ook gezellig om mee te gaan.

Waar zag je tegenop? Simon zag op tegen de muggen en de weersomstandigheden zoals de warmte. Uiteindelijk was er niet de warmte en wel wat regen. Dat is wel fijn. Ronald zag op tegen het eten. Allerlei nieuwe gerechten zag hij niet zo zitten. Het valt hem op zichzelf mee, hij eet ook dingen die hij kent en sommige nieuwe dingen vindt hij wel lekker zoals de suikerachtige croissantbroodjes.

Simon zat in de werkgroep Summerschool. De voorbereide presentaties en spelletjes zijn goed uitgekomen. De kinderen deden enthousiast mee. Simon is tevreden over het project Summerschool. Hij zou het zo weer doen. Het leukste vond hij dat de kinderen lieten zien dat ze echt wilden leren.
Ronald zat niet echt in een werkgroep. Een volgende keer zou hij Summerschool wel willen voorbereiden. Van het werk vindt hij vooral de gastvrijheid van de mensen het meest bijzonder. Je dringt toch eigenlijk hun huis binnen en gaat dingen veranderen. Wat hij ook mooi vond, is dat de mensen nog willen delen van het kleine beetje dat ze hebben. Bijvoorbeeld kreeg ik in huis 1 steeds weer eten en drinken. Zoveel geld zullen die mensen niet hebben want de man had een nul-urencontract en de vrouw had geen werk. Ze leven voornamelijk van de kinderbijslag(ongeveer €40,– per kind per maand).

Wat vond je van de reis naar Hongarije? Simon is pas maandag met zijn ouders meegekomen, maar Ronald zat in een van de bussen. Ronald vond het erg warm en nogal slapeloos. Het was wel gezellig maar het duurde lang, te lang om echt prettig te zijn. Je leert elkaar wel gelijk een beetje kennen.
Wat vinden Simon en Ronald van de accommodatie (het slaapgebouw)? Simon vindt dat er genoeg te doen is in en rondom het huis. Er is een tafeltennistafel en een poolbiljart en een kampvuurplaats. Simon heeft niet zoveel last van anderen als hij op de jongenszaal moet slapen. Hij krijgt genoeg nachtrust. Ronald vindt het een prima gebouw. Weinig last van muggen. Ze slapen op de zaal, wel dicht op elkaar. Je hoeft je daar niet te vervelen. De kampvuurplek is een goede plaats om serieuze en minder serieuze gesprekken te voeren. Er is genoeg te doen.

De stille tijd geeft Simon wel ruimte om na te denken over verschillende aspecten. Hij vindt het fijn dat er thema’s worden ingeleid. Uit zichzelf zou hij dat niet zo snel doen. Ook Ronald vindt de stille tijd prettig. Je hebt ongestoord tijd om dingen te verwerken, iets te lezen in een dagboek. Hij wist dat hij meeging om te werken. Het tijdschema is juist prima; de stille tijd is een goede aanvulling.

Ronald vindt dat iedereen dit eigenlijk een keer zou moeten doen. Het idee van armoede is veel sprekender dan wanneer je het op televisie ziet. Dit vergeet je niet meer, het komt veel meer binnen. Simon beaamt dit. Je moet het met je eigen ogen zien, je kunt er over vertellen aan anderen. Misschien kun je daardoor anderen stimuleren om ook te gaan. Beiden willen volgend jaar weer mee.

Simon en Ronald, bedankt voor dit interview.

Groeten uit Hongarije!

 

 

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.