Zaterdag 26 juli 2014 – Lang beloofd uitje

///Zaterdag 26 juli 2014 – Lang beloofd uitje

Vandaag wordt het werk stilgelegd voor het lang beloofde uitje, georganiseerd door Nelly de schooldirectrice. “De bus staat voor”, roept Henk. Zou de transporter gearriveerd zijn, of de Opelbus met de aanlopende remmen? Nee, het is een heuse touringcar. Met de bus gaan we vandaag een middagje recreëren. Het is voor de groep één grote verrassing wat we gaan doen. Er wordt gespeculeerd over een bezoek aan ruïnes, of een kerk. Een ander beeld zich in dat we als met een praalwagen stapvoets door de dorpen rollen en langs de weg drommen de mensen zich tegen de dranghekken, wuivend en lovend aan de goeddoeners uit Hollandia. 

 

De touringcar is een oude jaren 80 bus, vast ooit gebruikt door de lokale szeretet hobbyprestigeclub om szeretetbeurzen af te lopen. De buschauffeur is een vriendelijke man, lacht en rijdt erg langzaam. Na een tijdje kijkt André naar buiten en merkt op dat we nog maar net het dorp uit zijn. Normaliter scheuren we over deze weggetjes en hebben inzittenden niet eens de tijd om scherp te stellen op het Hongaarse landschap, de steppe. Nu schuifelen we langs de velden en er valt veel te zien. Herman ontpopt zich deze reis tot een ware David Attenborough, die van de natuurfilms op BBC, en fantaseert over de steppe en haar exotische geheimen. Iedereen klapt als onze baptist Tómas het noodluik op een kier zet, want warm is het wel in de bus. De bus komt na een tijdje schokkend en piepend tot stilstand. Een lieve mevrouw, de burgemeester van het pittoreske dorpje verwelkomt ons in haar dorp en de twee museums die het dorp kent. Klaas zal de woorden van mevrouw de burgemeester even vertalen: “Dit is gemakkelijk te vertalen. Het grensmuseum, en aan de andere zijde van de weg een potten-en-kruiken museum.” De groep is wel in voor een museumbezoek. We mogen muntjes slaan en met vreemde, levensechte grensbewakerpoppen op de foto! Wij denken dat de Hongaren ons met het museumbezoek iets wilden laten zien van de nationale trots en cultureel erfgoed. Tot nu toe is alles in ‘kannen en kruiken’, de dag kon niet meer stuk! De kruikjes in het museum wel, maar deze bleven netjes in de stèllâges. 

Next stop: de supermarkt. Directrice Nelly heeft bedacht dat dit ook een onderdeel van het uitje zou zijn. De geldautomaat wordt leeggetrokken, Valentijn verzamelt energydrink en Sjors deelt ijsjes uit. Michel komt naar buiten met een treetje bière en Pierre opent een blikje voor tijdens de busreis. Onderweg worden we voorzien van sandwiches met paprika en cervelaat tezamen met superlekkere kaasbolletjes. Gedurende de hele reis worden door Valentijn we voorzien van Nederlandse hiphop en andere beats.  Fet chill.

Vervolgens stappen we uit in het dorpje Tarpa. De locals hebben vandaag een dorpsfeest, en de Kapelse dag is er niets bij, zegt Pierre. En zijn kraampjes met bier, softijsjes, er wordt muziek gespeeld. Floris en Evelien nemen plaats op de stoeltjes voor het podium en genieten van de schelle stemmen en de soepele bewegingen van de Hongaarse mannen. Toen Klaas een biertje geserveerd kreeg, dacht Klaas weer even terug aan die desbetreffende dag. De dag dat op eenzelfde dorpsfeest, de familie Menkveld vorm kreeg. Jonne en Sjors mogen even in een Hongaarse brandweerauto zitten, Arthur neemt een foto van Sjors achter het stuur. Na een poosje hebben we het dorpsfeest wel gezien. Op de terugweg was de bus nog steeds erg energiek. Van voren naar achteren: helemaal achterin dreunen de beats uit de boxjes van Valentijn, en bij de lekkere meezingers zingt Janneke uit volle borst. Pierre en Tómas hebben elkaar helemaal gevonden, ze laten er geen haar over groeien. Een komisch kaal koppel. Willem sliep snel en grappig. Floris leest een boek samen met Evelien. Om de tijd op te vullen begint Herman een rollenspel waarbij André, Floris, Arthur en Jos worden betrokken. We spelen 5 verschillende typetjes op een gepland ANWB-reisje. ‘Mieke, Jan, Diana, Alexander en Andrash’ vermaken zich in de bus met wat typische grapjes.  

Een erg leuke dag met elkaar, ook om eens lekker gek te doen, het werk achter ons te laten en de toerist uit te hangen in de omgeving. 

Gegroet uit Hongarije! 

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.