Vrijdag 18 juli 2014 – Vertrek en aankomst

///Vrijdag 18 juli 2014 – Vertrek en aankomst

Vrijdagavond 18 juli vertrek om 19:15 uur. De auto’s zijn ingepakt en met een bemoedigend woord en gebed zijn we versterkt voor ons avontuur. Er was een grote groep uitzwaaiers, echt tof!

De reis ging erg soepel. Bij Budapest een flinke file. In de hitte vraagt dat flink energie. We maken plezier met de mede-filerijders. Gedeelde smart is halve smart.

 

We zijn blij als we na vieren in Tiszakerecseny bij het logeerhuis aankomen.  De accommodatie is prachtig: het is een groot gebouw naast een pittoresk kerkje, met een hele grote tuin waarin appel- en abrikozenbomen groeien. Er is een vuurplaats met banken erom heen, een tafeltennis tafel en in de tuin staat een varkenshok met de twee grootste varkens die we ooit hebben gezien. Het ene varken is zwanger, waadoor het andere varken vanwege ruimtegebrek moet verdwijnen, aldus het boertje. We verwachten veel varkensvlees te eten de komende tijd.

Nadat de bussen uitgepakt zijn begint het verdelen van de slaapplekken. De 8 meiden krijgen 2 slaapkamers, de jongens slapen met zijn allen op 1 grote slaapzaal. Arthur belandt uiteindelijk met zijn matras op de pooltafel. Vervolgens wordt het sanitair geïnspecteerd. Zowel de mannen als de vrouwendouches blijken geen tussenschotten te hebben en de badkamerdeuren en wc-deuren kunnen niet op slot. Dit moet wel een heel bijzondere reis gaan worden. Gelukkig geeft Willem duidelijke instructies.

Onze eetzaal is in een ander dorpTiszaszalka. Het avondeten bestaat uit brood en schalen vol worsten. Zodra er een schaal leeg is, worden er gelijk twee nieuwe schalen met worsten neergezet. Het is heerlijk om na de lange reis weer bij te komen en iets andere te eten dan winegums, krentenbollen en Pringles. Aansluitend krijgen we een rondleiding door de school  waar ook de summerschool zal plaatsvinden. Floris ontdekt de prachtige akoestiek in de gymzaal en er ontstaat gelijk een heus mannenkoor. Aanstaande vrijdag zullen wij ook mogen optreden bij de afsluiting van de summerschool!

We gaan weer terug naar onze slaapaccomodatie. De zon steekt nog steeds, het is nog rond de dertig graden. De eerste mensen nemen een verfrissende douche om het “reiszweet” eraf te wassen. Dan komen Klaas, Henk, Michel en de Hongaarse man met het kale hoofd met de boodschappen. Blikken bier, flessen frisdrank in allerlei soorten en smaken en bronwater wordt uitgeladen. “Eindelijk, bier!”, denken de mannen. Maar nee hoor, het is lauw. Het bier wordt in de vriezer gelegd. Elke minuut wordt gekeken of het bier al koud is, met als gevolg dat Kasper ingrijpt. Hij zet een bierwekker. Dit houdt in dat niemand in de vriezer mag gaan graaien voordat de wekker gegaan is. De drie kwartier gaan in. Voor velen is het wachten erg moeilijk. De laatste minuten worden afgeteld. Maar wanneer we nog tien seconden moeten wachten, loopt Pierre ineens naar de vriezer. “Neeeee!”, roept Kasper. Maar het is al te laat, Pierre kan de verleiding niet weerstaan en heeft het blik al aan zijn lippen staan. Nu tast iedereen toe, het bier wordt uitgedeeld en iedereen is blij. 

Het kampvuur is dan al ontstoken in de vuurplaats. De tafeltennistafel is een hit voor de fitten onder ons. De sfeer is 100%.

Om 12 uur s’nachts is de tuin bijna leeg. De meeste slapen vroeg na deze lange en inspannende dag. Morgen (zondag) hoeven we pas om 09:30 aan het ontbijt te zitten. We zijn heel benieuwd wat ons morgen staat te wachten.

 

Groeten van alle reizigers!

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.