Spend Your Summer in Lónya

//Spend Your Summer in Lónya

Ons project 2015: verder gaan waar we gebleven waren – Lonya 2.0

Een paar dorpjes achter de rivier de Tisza: Tiszaadony, Tiszavid, Tiszakerecseny, Tiszaszalka en Vamosatya. We noemen het gemakshalve Lónya. Zo staat het op Google maps. Een onbeduidende omgeving, kleine dorpjes waar men leeft van de opbrengst van het boerenbedrijf. Dorpjes vlak bij de Oekraïense grens. Niemand gesproken die het daar kent. Tot enkele jaren geleden kon je er alleen komen als je echt moeite wilde doen. Er was alleen een veerpontje. Daar, in dat achterste stukje van Oost-Hongarije wonen mensen zoals u en ik. Er wonen mensen met kansen, een opleiding, een bedrijf, een goede gezondheid. Maar… er woont ook een grote groep mensen die onder zeer erbarmelijke omstandigehden dagelijks moeten overleven. Soms ziek, soms hongerig, eenzaam of verwaarloosd.

“U rijdt ons altijd voorbij”

Als er vanuit Nederland diaconale of hulpprojecten worden opgezet is dat vaak in Roemenië en Oekraïne. De auto’s en busjes met vrijwilligers van die projecten rijden de afslag naar Lonya voorbij en gaan de grens over. En dat terwijl de mensen daar onder niet veel betere omstandigheden leven. Wij worden op deze situatie geattendeerd door de familie Van Boxtel en na een paar goede gesprekken weten wij waar we dit jaar onze krachten aan willen geven. We willen dit jaar de afslag Lonya niet voorbij rijden. We nemen deze afslag en aan met de pont de rivier overvaren (of we kunnen de brug vinden) om in dat deel van Hongarije te gaan helpen waar dat kan.

Tien families

Ook in dit project willen heel graag heel dichtbij komen. In het huisje, bij de mensen thuis. Hun nood en hun omstandigheden leren kennen, voelen en ruiken. En, het belangrijkste, geven en luisteren. Aan de hand van enkele korte beschrijvingen met vragen om hulp van ongeveer tien gezinnen zijn we aan de slag gegaan. Soms lijkt het makkelijk, een doos kleding voor een jongedame of een bed voor een paar broertjes. Soms is het ook heel lastig.

Een zieke vader, een verwaarloosde dochter, een moeder die het niet meer aan kan. Daar helpen geen spijkers en verf. We denken met elkaar na en praten hier over. Iedere deelnemer kan iets bijdragen vanuit zijn of haar betrokkenheid. We praten er thuis over. Wat kunnen we doen. Doen! Misschien is een arm om een schouder al een mooi gebaar. Misschien iets minder doen maar gewoon even de tijd geven. Aandacht en belangstelling is misschien wel heel bijzonder voor dat meisje dat probeert en veel ouder uit te zien om aandacht te trekken. Misschien wel een potje voetballen met vier broertjes die hun huisje moeten delen met 15 anderen.

In ons reisblog kunt u lezen hoe het is gegaan. Niet alleen voor de ontvangende gezinnen maar ook voor de reizigers was het een geweldige ervaring. Er is veel werkverzet maar ook, en dat is het allerbelangrijkste, veel liefde gegeven. Ook is er weer een Engelse summerschool georganiseerd. De Engelse docenten in opleiding moesten onderaan beginnen want het kennisniveau is heel laag. Ook in de ‘lessen’ veel persoonlijke aandacht. Op de laatste dag was er een mooi afscheidsfeest.

En u?

Wilt u onze jonge reizigers steunen door ze aan te moedigen, door te vragen wat ze verwachten, door ze te bevestigen in wat ze gaan doen. Het is bijzonder wat ze doen! Ze hebben uw steun nodig. Het is niet niks, wat ze daar gaan zien en ervaren. Uw belangstelling geeft hen ook net dat zetje dat ze soms nodig hebben. Onze reizigers betalen zelf hun reis- en verblijfskosten, een bedrag van 365 euro. Ze kloppen bij u aan voor een bijdrage om ter plaatse materialen te kunnen betalen, om spelmateriaal te kopen, om het transport van kleding, meubels, speelgoed en een paar matrassen te kunnen betalen. 

Wilt u onze jongeren steunen in woord en daad?
Ons bankrekeningnummer is:

IBAN: NL21RABO0161880649

Hartelijk dank voor uw betrokkenheid. We kunnen niet zonder!

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.