Het karwei afmaken

///Het karwei afmaken

In 2012 zijn we verder gegaan met we zijn gebleven zijn in 2011.

Allereerst het kinderwerk. De Roma-kinderen in Oekraïne kunnen niet op vakantie. Hun leven is bepaald niet onbekommerd. Wij verzorgen daarom tijdens ons verblijf in Nagybereg een vakantieprogramma, speciaal voor de Roma-kinderen. Door het organiseren van een gevarieerd programma brengen we veel plezier en de kinderen leren er veel nieuwe liedjes bij. Er wordt gesport, gespeeld en gezongen. Ook eten we samen een broodje. Voor de meiden was er vorig jaar een optut-club met een echt waterballet en nieuwe kleren. Ook in de zomer van 2012 hebben we dit werk weer opgepakt. Iedere bijbelvertelling hebben we uitgebeeld met een toneelstukje. Dat was een groot succes. De concentratie van de zigeunerkinderen is nooit zo groot maar op deze manier lukte het om de aandacht vast te houden.

Verder staat er inmiddels een prachtig nieuw multifunctioneel gebouw vlak bij het zigeunerkamp. Achter dit gebouw ligt zeker 2000 meter grond. Een paar zigeunermannen hebben in deze tuin een echte groententuin aangelegd. Een deel van de grond zal worden ingericht als speeltuin en sportveld. Hier lag onze uitdaging. Er is een hele mooie peuterspeelplaats gemaakt met schommeltjes, wippen, een zandbak en een draaiend speelhuisje. We hebben alles geplaatst en geschilderd in leuke kekke kleurtjes.

Tenslotte is er hard gewerkt op het nieuwe project. Ongeveer 20 kilometer van Nagybereg ligt het dorp Mezöváry.  In het dorp Mezövari heeft de stichting Gipsy Mission ook een onderwijsproject. Het oude gebouwtje is veel te klein geworden. Daarom heeft de stichting een verlaten casco gebouw gekocht. Het is een groot gebouw maar het is nooit helemaal afgebouwd. In dit gebouw is heel veel werk te doen voor onze klussers. Er is eerst opgeruimd want sinds de overstromingen in de jaren 90 van de vorige eeuw was er nooit meer iets gedaan aan de troep. Het was dus stof happen. Na het opruimen begon het schilderen. De kelder, de begane grond en de eerste etage. Witkalk smeren. Ook moest er een zware ijzeren trap worden gesloopt en moest een andere trap ontroest worden. Weer veel stof. Gelukkig was de projectleidster, mevrouw Magduska, iedere dag in de weer om enorme maaltijden te koken. De lunch met drie gangen en standaard gebak toe zullen we niet snel vergeten. Met zo veel gastvrijheid is een beetje stof geen probleem. Het werk kwam (uitteraard) niet klaar maar we wisten dat de Midelburgse groep na ons ook verder zou gaan in Mezovary.

Een van de andere hoogtepunten was de opening van het MFG in Nagybereg. Alles en iedereen die ook maar iets heeft te maken met ontwikkelingswerk onder zigeuners in Oekraine en Hongarije kwam er op af. Een enorme drukte. Wij hebben twee liederen gezongen ter ere van de opening. Als kado hadden we een beamer met scherm meegebracht. De maandag na het feest is een en ander opgehangen en aangesloten. 

Alles bij elkaar was de reis 2012 weer een gedenkwaardige reis en teven een mooie afsluiting van een aantal jaar dat wij mochten helpen bouwen aan de ontwikkeling van onderwijs in de zigeunergemeenschap van Nagybereg. We hebben er mooie contacten gelegd, vriendschap gesloten en ook veel geleerd. Voor ons de tijd om om te zien naar een volgende bestemming. We blijven de ontwikkelingen in Nagybereg en Mezovary zeker volgen en wie weet, komen we er nog eens terug als we de tijd er rijp voor is.
Stichting Gipsy Mission mag zeker niet onvermeld blijven. Ook heb willen we bedanken voor hun vertrouwen en support in de achterliggende jaren.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.