Woensdag 11 juli

///Woensdag 11 juli

Neergeploft op een bankje in een zijkamer van de accommodatie neem ik weer eens tijd om u te updaten.

Op dit moment lachen Herman, Reijnder en Sjoerd om een zakje smerig babyvoedsel dat ze vonden. Een paar CORnuiten* zijn naar de supermarkt, anderen nemen een douche.

Laat ik beginnen met de Mezövàriaanse situatie van gisteren. De kelder wordt witter en witter, en dat is een goede zaak. De jongens hebben de hele zware ijzeren trap gesloopt, de beschermingsbrillen en pikhouwelen vlogen in het rond. Sjoerd liep rondjes terwijl hij dacht alles onder controle te hebben. Ook naast het werk valt er heel veel te beleven; zo waren Rinus, Herman, Reijnder, Gerarda, Heleen en Eline te gast bij een heuse ceremonie in een achtertuin. Een stuk of twintig kindjes hadden de eerste drie jaar van hun leerproces afgerond en mochten naar het reguliere basisonderwijs. Prachtig, alle kindjes helemaal uitgedost (inclusief driedelig pak bij de jongetjes, schattig!). Liedjes werden gezongen, het alfabet opgezegd, dansjes gedaan en toespraakjes gehouden. Erg leuk om mee te maken!

Ties is gestoken door een erg lelijk beest en moest naar de dokter. Wat hebben we gelachen om de foto waarop te zien was hoe hij een prik in zijn bil kreeg (kijkerdekijk!). Verder vinden we het wel zielig hoor Ties. Gelukkig wordt hij goed verzorgd door Magduska (misschien een beetje te goed, gniffelt hij met blozende wangetjes). Verder komt het ‘paardenmeisje’ in Christa geheel tot leven bij de ontmoeting met het witte paard dat op het terrein rondloopt. Al het vuilnis dat we kwijt willen mag zij aan haar voeren.

En dan nu op naar vandaag. Het begon al goed: wentelteefjes als ontbijt, jippie!

Opnieuw is er veel beleefd in Mezövàry. De kelder schiet nu echt al op, de tweede laag kalk zit op de muren. En dat hebben we geweten; de handen van verscheidene kalkers zijn ernstig aangetast. Thanks Christiaan voor je Vaseline! Wat de jongens hebben uitgevoerd, I have no idea. Maar aan de roestvegen en uitgeputte hoofden te zien, hebben ze zich vast nuttig gedragen. Behalve Ties, hij heeft als gehandicapte de hele dag ‘kijkerdekijk!’ geroepen vanuit zijn stoel onder de boom. Bovendien moest hij om een tweede (pijnlijkere) prik, weer in zijn bil, dit keer heeft hij minder lang gehuild. We zijn trots op je, jongen!

De lunch bij Magduska is altijd een groot feest. Het vervoer was per paardenkar van Sandor. Erg cool, vooral Reijnder die op het laatste moment door een bankje zakte. Magduska had voor heerlijke pannenkoeken gezorgd. Genoten hebben we. 

Ook de mensen die kinderwerk deden, hebben een goede dag achter de rug. Er waren minder kinderen dan gisteren, een stuk of vijftig dit keer. Heerlijk, wat een rust. Als knutselwerkje werden er kronen gemaakt. De kindertjes waren erg gecharmeerd van de stickers en glitterlijm – gelukkig kon Jos voorkomen dat dit verdween in de broekzakjes :). Ook Quirian heeft als echte moraalridder opgetreden: vechtende kinderen willen we niet. Verder was Sjors getuige van een onthoofding van een vogel. Smerig. In de voorbereidingen op het kinderwerk zijn er diverse advertenties geplaatst op Marktplaats voor Duplo en Playmobil en Fisher-price speelgoed. Vandaag zijn alle dozen met dit mooie speelgoed omgekieperd op kleden in de schaduw naast onze templon (MFG). Wat er toen gebeurde is zo mooi dat woorden niet genoeg kunnen zeggen. Alle kindertjes gingen bouwen en ontdekken en combineren. We hadden geen kind meer aan ze. Ferenc had een Gipsy-vader (Thomas) gevraagd om de vervelende kliermannetjes in toom te houden maar wij vonden Thomas terug op een kleed. Hij bouwde en bouwde de mooiste torens met bovenop allemaal brandweermannetjes. Dus Vivian, Sylvia en al die andere gevers van marktplaats…. De dozen duplo/playmobil/FP zijn beter terecht gekomen dan je had kunnen denken. Een schot in de roos!

Na de lunch hebben de kinderwerkers de keuze uit twee klussen. In schooltuin rondom het MFG moeten de puntjes op de i worden gezet. Aanstaande zondag is de opening en Ferenc wil bij zijn 300 genodigden goed voor de dag komen. Verder staat klein-slagharen in de grondverf dus daar kan ook nog het nodige werk worden verzet. Marit gaat een dutje doen en ook Chai krijgen we niet meer wakker uit z’n after-lunch-dipje. Later blijkt hij zich zo beroerd te voelen dat het hij beter af is in z’n mandje.

Ten slotte nieuws over de brug: hij is zo goed als af! De hele dag hebben Henk, Kasper, Andras (André) en Sjors staan ploeteren in de verzengende hitte samen met Roma-werkpaarden  Davíd en Mihai. Tussen de middag bewaakt Davíd de brug zodat de kleine overijverige gipsy-kids elkaar niet onder de natte beton stoppen. Er is in totaal 4½ kuub aan beton gestort. Helemaal gewapend, zodat niemand het ooit kan mollen. Goede zaak, mannen!

Nog wat leukigheden om vandaag af te sluiten.

          Marcia’s poging tot balletdansen heeft geleid tot tien minuten slappe lach bij de meiden. De details laat ik in het midden, maar geloof me, het was enorm grappig.

          “Iemand wattenstaafjes? Nee, oh dan gebruik ik wel een bierdopje.” Rare gozer, die Reijnder.

          Vreselijk wat de Romakinderen leren zeggen. Uitdrukkingen als “hard werken moeten we” en  “ik ben lelijk ben”. Schaam jullie, kinderwerkers!

          Magduska deelde ijsjes (Cornetto’s) uit. Alleraardigst! 

Wij groeten u. We gaan de avond besluiten door middel van een jongens- en meidenavond; de jongens gaan voetballen, de meiden gaan nagels lakken :). Doei!

 

* Op de heenweg hebben Arthur, Reijnder, Heleen en Eline tot in den treure woordgrappen met de naam van onze Cor bedacht. Vanaf nu zijn er in elke blog een paar te ontdekken :).

 

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.