Dinsdag 10 juli

///Dinsdag 10 juli

Goedemorgen..! De zon is op, de lucht is blauw

Kinderwerk

Deze ochtend vertrokken we lopend naar de heuvel. Een fijne afstand om de slaap eruit te lopen. De gitaar op de rug van Rachel had de hals nog nauwelijks boven het maaiveld kunnen strekken of we werden opgemerkt door een ploeg joelende zigeunerkinderen. Alle leeftijden aanwezig. Diana, de vrouw van Ferenc, verwachtte voor vandaag zo’n zestig kinderen bij het gebouw. En het klopte.

Hoe pakken we het aan om zo’n grote groep ordelijk door het programma te leiden? Jos stelde voor om de groep kinderen in tweeën te splitsen op leeftijd. Met de kinderen tot zes jaar gingen we van start. Diana las voor aanvang een lijst met tien geboden voor waarop luidkeels werd beantwoord: Igèn! Het is goed om de keeltjes te smeren met wat liedjes begeleid door Rachel. Een aantal liedjes kunnen we samen zingen, simpelweg omdat het hetzelfde liedje is. Het liedje ‘dit is de dag’ verveelt nooit. Monica vertelde een verhaal uit een serie van gelijkenissen, verteld door Jezus. Vanochtend zaaide de zaaier zijn zaad op de akker en ontdekte dat het zaad zowel in goede als slechte aarde terecht kwam. Monica vertelde en Arthur voerde een ‘stom’ toneelstuk op. De kinderen luisterden aandachtig! Een aar en een distel tussen de stenen maakten het verhaal visueel aantrekkelijk. Bij een verhaal hoort een tekening waarbij het verhaal echt dichtbij kwam door het in ‘3D’ opplakken van klein vogelzaad. Buiten is het een chaos. De jongens slaan flink met de meegebrachte tennisrackets en hebben geen balletjes nodig. Niet fijn voor iedereen. Chai z’n stormbaan wordt niet begrepen. Morgen gaan we dit anders organiseren.

De brug

Gisteren zijn Henk, Kasper, Quirian, Sander en Floris begonnen met voorbereidingen te treffen voor het maken van een brug. Er moest een stuk grond uitgegraven worden maar vanwege de droogte is er geen doorkomen aan. Gelukkig konden we de graafmachine van de plaatselijke steenfabriek ‘bestellen’. Een prehistorisch voertuig type graaf-model met lekke hydroliek maar het werkt. Nadat de graafmachine vertrokken was hadden we een gat van ongeveer 2 bij 5 meter. Vandaag zijn we begonnen met de bekisting. Dankzij de goede raad van onze Roma-opzichters is deze helemaal naar wens van de locale bewoners. Toch altijd fijn om te weten. De typische Hollandse elementen ontbreken uiteraard niet. Zo gebruiken wij meer beton en meer betonijzer omdat het sterk moet zijn terwijl zij zich verbazen over zoveel verspilzucht. Tja, wij zijn niet gewend aan een brug die meer weg heeft van een emmentaler kaas. Het wordt dus sterk werk. We kunnen nog vertellen over de laag puin, de betonmolen, het scheppen, draaien en storten en vlak strijken maar dat spreekt voor zich.

Klein-slagharen

De groep die ‘s-ochtends kinderwerk had gedaan begon vanmiddag met een nieuwe klus bij de lokale smid. Op bestelling van Ferenc had de smid vakkundig een aantal speeltoestellen geknutseld die we willen plaatsen op het terrein voor het multifunctioneel gebouw. Na een hobbelig parcourt (langs een vervallen kolchoze buiten Nagybereg) treffen we een mais-opslag annex smederij waar4  leuke kleuterschommels en twee wippen wachten op een leuk kleurtje. Er stond ook een soort mini-theehuisje met een middenmast waar een ronde ring rondom is gelast. Het hele gevaarte schijnt te kunnen draaien op een onderstel. Het ziet er leuk uit en zijn er benieuwd hoe het zal werken. Bij de plaatselijke gamma kiezen we kekke kleurtjes verf. Ook de totale voorraad verfrolbeugels gaat mee in de bus. De verf komt vooral op de speeltoestellen terecht dus we kunnen tevreden zijn.

Magduska

In Mezövary is flink doorgewerkt. De kelder gaat goed en is heel wit aan het worden. De trap-demontageploeg diet ook z’n best. Ties wordt twee keer geprikt: een keer door een insect en een keer door de dokter. Er is een afscheidsfeestje van een klas waar een delegatie heen gaat. De gastvrijheid van Magduska is grenzeloos. Alweer gebak bij de lunch. Morgen pannenkoeken. Kortom, enthousiaste verhalen uit Mezövari maar omdat deze blogschrijver er niet bij was later meer hierover.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.