Maandag 9 juli 2012

///Maandag 9 juli 2012

Goedemorgen! Maandagochtend 6:45 uur, Henk zingt een liedje.

De eerste werkdag is about to begin! En we hebben er zin in. Na het ontbijt splitste de groep zich op: Sary, Rachel, Arthur, Jos en Chai gingen naar het multifunctioneel gebouw om het kinderwerk (dat daar vanaf morgen gaat plaatsvinden) voor te bereiden. De rest stapte in de bussen naar Mezövàry, waar Magduska (de Ferenc van Mezövàry) vol verwachting ons op stond te wachten.

We zullen jullie eerst eens wat leuks vertellen over de voorbereidingen van het kinderwerk. De ochtendploeg op de berg bij het MFG wierp een blik op het bijscholingswerk voor kinderen die het niveau nog niet voldoende beheersen voor doorstroming in het reguliere basisonderwijs. Een klein klasje van 6/7-jarigen luisterde aandachtig naar wat de juf vertelde en lachte stiekem naar de Goesenaren. Erg grappig.

’s Middags hebben we samen vlaggetjes opgehangen, gekleurd, getekend en nader kennis gemaakt met Timy. Ze helpt al heel het jaar door met de zigeunerzondagsschool. Nu helpt ze mee met het kinderwerk komende weken. Het was heel mooi om kennis te maken met een meid die, ondanks dat haar vrienden haar ontmoedigen, toch kiest om alle vooroordelen over zigeuners opzij te zetten en te helpen. We stonden versteld van haar verhaal; enorm veel respect!

Morgen begint het eerste kinderwerk. Spannend!

En dan nu… Mezövàry. Ook voor ons een nieuwe plek, zelfs Reijnder had het nog niet gezien (en dat zegt iets). Vanmorgen was het bewolkt, een enkel buitje was daar, maar in Mezövàry was het prima toeven. Na een uitgebreide rondleiding door het gebouw (ons project de komende twee weken, tof!) konden we vrijwel gelijk aan het werk. De kelder moest leeggehaald en ontstoft worden; via een erg mooi doorgeefsysteem (hup 1-2-3) was dat binnen no-time gepiept. Voor de lunch vertrokken we met de bussen naar het huis van Magduska. Een drie gangenmenu stond op ons te wachten, oh wat hebben we lekker gegeten. Sander (de meest succesvolle fotograaf onder ons) maakte veel foto’s, waaronder een foto van een foto van een foto van Quirian :). Verzadigd vertrokken we weer richting de werkplaats. Alle muren moesten gewit worden. Cor maakte het ‘beslag’ en wij gingen aan de slag. De kelder eerst, wat gewaardeerd werd vanwege de extreme hitte. Sjoerd y bomba (want ja, de bom is ie zeker!) trakteerde op bekertjes fris water. Ja, zo kwamen we de dag wel door.

’s Avonds kwamen de groepen elkaar weer tegen. Verhalen werden uitgewisseld, benen werden geschoren. Na het avondeten werden boodschappen gehaald en de muziekpieten (Ties, Chai, Rachel, Floris, Sjoerd, André en Monika) trokken eropuit om met de zigeunerjeugd liedjes te zingen.

 

“Ga tot de mier gij luiaard, zie haar wegen en word wijs” (Spreuken 6:6), was de spreuk van de dag die we vanmorgen met ons meekregen. En met die woorden in ons achterhoofd kunnen we met een goed gevoel terugblikken op deze eerste dag.

Doeeg!

Vanuit Oekraïne

PS. Het koffiezetapparaat werkt weer! Dankjewel Sjoerd en Henk voor het klamboefilter het eerste etmaal, Ferenc bedankt voor de echte filters :).

PPS. Sommigen onder ons hebben last van hun stoelgang. “Misschien hebben we allemaal wel een baby in onze buik”, aldus Arthur.

PPPS. Volgens Nomen Nescio kunnen verfkwasten prima in de kont bewaard worden. Kontzak natuurlijk, dommie.

PPPPS. Christiaan heeft extreem genoten van de douche na het werken.

 

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.