Afscheid

 Omdat we op vrijdag zouden vertrekken, wilde de zigeunergemeenschap donderdagmiddag afscheid van ons nemen. Er was er een bijeenkomst georganiseerd naast de bouwplaats. Ferenc heeft een korte overdenking gehouden aan de hand van een Bijbelgedeelte. In Nehemia 2 gaat het over de herbouw van Jeruzalem. Een aantal van de gelovige zigeuners hebben zij-aan-zij gewerkt met ons, als broeders van hetzelfde huis. Het was een toepasselijk gedeelte en de verbondenheid met elkaar was voelbaar. Voor ons was het niet meer “de zigeuners” maar Istvan, David, Moni, Zolya, Maria en veel andere mensen met een naam, een gezin, een verleden en een toekomst.

 

Na het afsluitende gebed werden er diverse liederen gezongen. Daarna zijn er over-en-weer geschenken uitgewisseld. De zigeunerkerkgemeenschap had een sierbord met een Bijbeltekst voor ons gekocht. Moni, de vrouw in het gele hemd, heeft dat aan ons aangeboden. Van de kerkgemeenschap uit het burgerdorp kregen we een ingelijste geborduurde Bijbeltekst uit Galaten 5:22. “De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.”

 

Na alle toespraakjes gingen we gezamenlijk koffie of fris drinken met lekkere koekjes. Wij hadden voor de gelegenheid nog een pak speculaasjes bewaard. Het was een mooie middag en een mooie afsluiting onze reis. Het gaashek (100 meter) was klaar, het latjeshek helaas nog niet. De indeling van het gebouwtje kreeg vorm, je kon in de kerkzaal staan, naar de keuken en naar de doucheruimte lopen. Iedereen was het er over eens dat de bouwplaats misschien wel de mooiste plek van de omgeving is. En dat niet alleen vanwege het prachtige uitzicht. Het is een huis van hoop voor de gemeenschap daar. Gelovig én ongelovig, iedereen is er van overtuigd dat dit gebouwtje hen kan helpen om verder te komen in de nu zo vaak uitzichtloze situatie. Een zigeunerman vertelde dat hij geen werk kan vinden omdat hij niet kan lezen en kan schrijven en niet kan rekenen. Hij hoopte dat zijn kinderen wel in staat zullen zijn om verder te komen, dankzij de nieuwe mogelijkheden die zich nu aandienen. Een huis van hoop! Hiermee aanvaarden wij de terugreis…..

De jongeren en ouderen van de diaconale jongerenreis Goes 2011.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.