Woensdag vrije dag

///Woensdag vrije dag

Vandaag hebben wij een dag gehad waarop we niet hoefden te werken. Zowel de mensen van de groep die in het zigeunerkamp zijn geweest als de mensen die in het ziekenhuis werken, hadden vandaag een vrije dag waarop een aantal activiteiten gepland stond.

Vanmorgen zijn we in plaats van 7.30 uur om 9.30 uur met het ontbijt begonnen. Uitslapen dus! Tot en met 13.30 uur hadden we vrij en zijn velen van ons Baraolt in gegaan om daar de markt te bezoeken of gewoon in het dorp te lopen.

 

Van de markt moet u zich iets heel anders voorstellen dan wat wij in Nederland gewend zijn. Hier in Roemenië liggen de spullen op auto’s, in enkele kraampjes en op grote zeilen op de grond uitgespreid. Er is veel kleding voor een prikje te krijgen en ook zijn er kraampjes waar heel veel onderdelen voor bijvoorbeeld fietsen worden verkocht. Het is een verzameling van allerlei spullen en artikelen. Er zitten leuke hebbedingetjes bij, maar ook echt wanstaltige dingen waarbij je denkt: ‘Hoe komen mensen erbij om dat te kopen’ of ‘wie heeft dat nu nodig?’ Al met al is de markt echt iets dat erg leuk is om een keer mee te maken en mocht u ooit nog een keer naar Roemenië komen, dan kan ik u aanraden om woensdagmorgen een keer naar de markt in Baraolt te gaan.

Deze middag moesten we op eigen gelegenheid lunchen en we zijn naar de Fornetti geweest. Dit is een Roemeens bedrijf dat in Roemenië en Hongarije kleine pizzakraampjes heeft waar je heerlijke pizzabroodjes kunt bestellen. We hebben daar vanmiddag allemaal ons eten gehaald. Voor een pizzabroodje betaal je 3Lei (€ = LEI/4). Erg goedkoop dus!

Na het eten van de pizzabroodjes zijn we teruggegaan naar het ziekenhuis vanwaar we met de groep vertrokken naar een watermolen in Batani Mici (~batani mietsj~). De Hongaarse naam van dit dorp luidt Kisbacon (~kiesbatson~). Onder begeleiding van een medewerker van het ziekenhuis zijn we daar aangekomen. Bij deze watermolen hebben mensen met de hulp van waterkracht een installatie gemaakt waar koren kan worden fijngemalen tot meel. Het is ontzettend leuk en interessant om te zien hoe deze installatie werkt. Via vele wielen draaien er allerlei machines. Ook prins Charles is hier een keer geweest. De mensen die in de molen werken lieten daar een foto van zien. Nu denkt u misschien dat het echt een bijzondere bezienswaardigheid is of een vorm van cultureel erfgoed, maar het is een eenvoudig gebeuren in een primitief en arm dorp.

Toen zijn we naar het beekhuisje geweest waar we wat hebben gedronken en lekker hebben gezeten. Daarvan teruggekomen stond het eten voor ons klaar en hebben we aardappelpuree met karbonades gegeten.

Vanavond zullen we een presentatie houden die over de Hongaarse geschiedenis en de Roemeense realiteit hoopt te gaan. Dit zal Roelof voor zijn rekening nemen. Daarna willen wij nog gezellig iets drinken en morgen hopen wij weer goed aan de slag te kunnen.

Iedereen gaat weer terug naar zijn werkplek en over dit zult u morgen lezen, Dankuwel!

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.