Woensdag natuur/cultuur-dag

///Woensdag natuur/cultuur-dag

Zoals gepland zijn de woensdagen en zaterdagen vrijgehouden voor ontspanning. Het is de bedoeling dat we hierin uitrusten van het werk en het land met zijn cultuur beter leren kennen.

Ference, de pastoraal werker onder zigeuners, had samen met zijn vrouw een rit gepland door ‘de machtige Karpaten’. Dit berggebied bedekt een groot deel van Oekraïne en Roemenië. Het is nagenoeg volledig bedekt met hoge bomen en enkele grote meren.

 

De gehele rit was 240 km lang en we hebben dus ook flink wat tijd in de bus doorgebracht. Jammer genoeg waren de weersvoorspellingen niet zo best dus de meesten hadden wel een lekkere trui mee.

Na het ontbijt en wat verfrissing reden we om 08:30 weg vanuit Nagybereg. Ference en zijn vrouw Diana gingen mee om uitleg te geven en de weg te wijzen. Uiteraard vervulde Klaas weer zijn taak als tolk.

Vrijwel meteen na vertrek vielen de eersten al in slaap. Het was de vorige nacht voor de meesten nogal laat geworden, dus een slaapje was wel op zijn plaats. Af en toe werd de rust flink verstoord door een diepe kuil in de weg, maar ook dat went na een tijdje.

Zoals verwacht regende het bijna heel de dag. De temperatuur was inmiddels gedaald tot ongeveer 15 graden, maar dat mocht de pret niet drukken.
Onze eerste stop was op een hoge berg waar een monument stond uit de geschiedenis van Hongarije. De Hongaren waren vroeger hier binnengevallen en die zijn wel zo nationalistisch genoeg dat ze er meteen een monument voor neerzetten. Het uitzicht werd behoorlijk belemmerd door mist, maar na een tijdje trok dat redelijk op. Wat een uitzicht! Na een heerlijk bakje koffie en een Oekraïens koekje zetten we onze reis voort.

Onderweg krijgen we veel te maken met de cultuur en sfeer van Oekraïne. Verschillende keren worden we opgehouden door koeien op de weg en paardenkarren. Ook de mindere kant van de regelgeving in het Oostblok hebben we ondervonden. Omdat Ference de weg een beetje kwijt was smiddags op de terugweg, moesten we keren. Laat dat nou net twee meter over een doorgetrokken streep zijn en laten daar nou net drie politieagenten langs de weg staan. Boete: 120 euro zonder bon. Gelukkig heeft Ference de boete nog af kunnen dingen naar 80 euro, dus die verdween regelrecht in de zakken van de Oekraïense dienstkloppers! Ach, zo maak je nog eens wat mee.

De volgende stop was bij een natuurpark in de Karpaten. Ference en Diana hadden daar voor ons een lunch voorbereid in een berghut. Op een kampvuurtje hebben we varkensspek geroosterd en opgegeten. Heerlijk en super gezellig. Dit eisten overigens wel zijn tol toen diezelfde avond enkele mensen klaagden over ’minder fijne bijwerkingen’, om verder maar niet op de details in te gaan. Wij Nederlanders zijn zo’n vette hap natuurlijk niet gewent.
Bij het kampvuur werden we nog vergezeld door een zwerver die zeer op de lachspieren werkte. De beste man vond het blijkbaar nogal gezellig bij ons en bleef lekker plakken. Toen hij op een gegeven moment bijna van ons bord at, heeft Ference hem na verschillende pogingen weg gekregen. Na het eten hebben we daar nog genoten van een overweldigende waterval en mooie natuur. Deze waterval had een hoogte van circa 15 meter hoog en we zijn natuurlijk allemaal naar boven geklommen om op de foto gezet te worden. Nadat het verhaal achter deze waterval (vrij bijzondere waterval) ons uitgelegd is en wij het niet begrepen, zijn we weer verder gereden

Als laatst hebben we het grootste meer van de Karpaten bezichtigd. Jammer genoeg was het erg koud en nat. Zeker toen er een tien mensen met een half zinkend vlot naar het midden van het meer gevaren zijn.

Rond 20:15 waren we weer terug voor een heerlijke maaltijd en een lekker pilsje. Erg leuk was dat we bezoek mochten ontvangen van meneer en mevrouw Koning. Ze hebben alles bekeken en zijn inmiddels weer doorgereden richting Roemenië.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.