een verslag van een werkdag en ontmoetingen

///een verslag van een werkdag en ontmoetingen

De volgende dag gaat er weer een schepploeg aan de slag op de heuvel.  Om beton in te storten waar het hek in kan worden geplaatst, moet er eerst een greppel van 65 cm diep worden gegraven.  Ondanks de hitte worden er goede vorderingen gemaakt.  Uit de zigeunergemeenschap hebben we een nieuwe helper gekregen. Naast David en enkele speelse aangevers zagen we vandaag Istvan op de bouwplaats ijverig kruiwagens op en neer rijden. Dat eigen initiatief is precies het doel van het gezwoeg op de bouwplaats. 

 

Natuurlijk we hebben een gebouw om overeind te zetten, maar met het creëren van werk en door een voorbeeld te zijn moeten we deze jongens aan de slag zien te krijgen. Je ziet ze dingen leren. Praktische zaken als; hoe gebruik ik de meetlat, en hoe kunnen we efficiënt werken? Ik liet Istvan het plan zien voor het hek met een paar dikke potloodlijnen en wat afmetingen. Even een plankje illustreren tussen twee palen op kaal betonwerk en ik hoop dat hij weer wat geleerd heeft!

Ook de kinderwerkers hadden over belangstelling niet te klagen. Na het verhaal over Noach gaan ze tijgermaskers en slangenslingers maken.  De zigeunerkinderen weten niet hoe ze moeten knippen, weten niet wat een schaar is. Al spelende leert men. En spelen hebben ze nooit geleerd.

In de middag, na het ochtendprogramma, kwamen de zigeunerkinderen op de bouwplaats kijken. De wat oudere kinderen gingen ons helpen. Natuurlijk gaven we ze aandacht, wat ze zichtbaar leuk vonden. Toen de avond naderde waren er al voorzichtig vriendschappen gesloten. We werden uitgezwaaid door een hele groep zigeunerkinderen.

Een derde groep hield zich die dag bezig met kleding sorteren. De afgelopen winter zijn er vanuit Goes tientallen verhuisdozen met kleding verzonden naar Nagybereg. Het is de bedoeling dat deze kleding gedistribueerd wordt onder de zigeuners.  We hebben deze morgen  van alle kinderen naam, geslacht, lengte en woonplek genoteerd. Omdat de kinderen die in het benedenkamp wonen het allerarmst zijn, maken we wel een onderscheid. De kledinggroep heeft voor elk opgeschreven kind een plastic tasje gemaakt met daarin passend ondergoed, shirts, een broek of rokje en jurkje en een dikke trui.  Ze zijn ontzettend blij en houden hun pakketje kleren vast alsof het breekbaar is. De kleding wordt gedragen.  De meisjes dragen een hemd als een iets te kort jurkje. De  kleine maten zijn helaas onvoldoende aanwezig. Juist in deze maten is er veel vraag. Er zijn zoveel kinderen die te klein blijven door ondervoeding. Alle XXL-maten zijn hier overbodig. Jurken in S, of 36/38, kleine broekjes en rokjes zijn hier nodig. Ook schoentjes en slippers zouden wij zo graag willen uitdelen maar we hebben dat helaas niet.

Soms levert het kleding uitdelen ook de nodige discussie op. Wij hebben alleen namen en maten van de kinderen die aan het kinderprogramma deelnemen. Monika legt keer op keer geduldig uit dat alle kinderen kleding kunnen krijgen, maar dat er dan wel van ze verwacht wordt dat ze aan het kinderprogramma deelnemen.  Sommige moeders houden vol dat ze denken dat er voor hun géén kleding zal zijn.  Sommige vrouwen hebben géén man die kan werken bij de bouw.  Anderen hebben kinderen die te jong zijn voor het kinderprogramma. Zij vallen tussen wal en schip. Natuurlijk zoeken hiervoor een oplossing. Zo brengen deze moeders hun kleine maar ook grote zorgen bij Monika.  We merken dat de zigeunervrouwen het fijn vinden om met Monika te praten. Als een soort moeder in Israël probeert zij invoelend te adviseren en vooral te luisteren. Na al die ‘Gipsy Mission mannen’ uit Nederland eindelijk een Nederlandse vrouw die hun taal spreekt. Ook blijkt dat de zigeunervrouwen heel constructieve ideeën hebben over het multifunctionele gebouw en over de speeltuin. Misschien moet de Gipsy’s Girl’s power veel beter benut gaan worden. 

De gezinspolitiek in Oekraïne speelt voor de zigeunermensen een belangrijke rol. Door financiële maatregelen probeert de overheid de geboorte van een nieuwe generatie te stimuleren. Bij de geboorte van een kind ontvangt men jaarlijks een voor hun doen behoorlijk bedrag. Alleenstaande moeders ontvangen je een extra toeslag. Dit is  volgens de burgerdorpelingen  de reden dat zoveel zigeunervrouwen als alleenstaand zijn geregistreerd.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.