Donderdag 29 juli

///Donderdag 29 juli

De derde werkdag in Nagybereg begint met mooi weer. De groep gaat na een heerlijk ontbijtje uiteen. De ploeg die het hek gaat schuren en schilderen begint enthousiast. Helaas blijft het niet droog. Nat hout kan niet worden geschilderd. Deze ploeg raakt uitgewerkt door het weer. Ze bezoeken de andere kluslocaties. Het is wel een beetje een corveetaak, dat lange hek om de school. Hoe zinvol kan het ook zijn en waarom kan de school dit zelf niet doen? We proberen toch om Ference ter wille te zijn. Hij is voor veel ondersteuning afhankelijk van de school. Ook wij maken gebruik van hun faciliteiten. Zou onze hekschilderklus wisselgeld zijn? We spreken af dat we er zo snel mogelijk doorheen willen komen.

 

De werkploeg die de speeltoestellen plaatst kan gelukkig doorwerken onder een afdak. Wanneer het droog wordt gaan er ook toestellen geplaatst worden. De zigeunerkinderen helpen heel goed mee met zand afvoeren en water halen voor de beton. Wat wel heel erg moeilijk is voor de kinderen is het wachten tot de beton uitgehard is. Op de een of andere manier begrijpen ze niet dat ze nog twee dagen niet mogen spelen. Zo lang wachten ze ook niet. Ze zitten in de natte verf op het klimrek en de beton krijgt niet de kans om schadevrij uit te harden. Ference spreekt de ouders aan op het gedrag van hun kinderen. Op deze manier kan er geen speeltoestel geplaatst worden. Er zou permanent bewaking bij geplaatst moeten worden. Snelbeton kennen ze niet in Nagybereg.

Het kinderwerk start zijn 2e dag met de ervaring van de eerste. Ference had ons van tevoren gewaarschuwd dat zigeunerkinderen niet kunnen luisteren, niet geconcentreerd bezig kunnen zijn en een zeer strakke leiding nodig hebben. Ference citeerde de Bijbel: ‘spaart de roede niet’. Dit kwam hem op de nodige protesten te staan. De eersten staan al vroeg voor de deur van het lokaal waar wij in het geval van regen droog kunnen knutselen en spelletjes doen. Gelukkig is het droog zodat we de groep kunnen opsplitsen in tweeën. We beginnen de dag met gezamenlijk zingen. We zingen Hongaarse liedjes. De nieuwkomers stellen zich voor. Er zijn 11 kinderen meer dan dinsdag. In totaal vandaag ongeveer 26 kinderen. Één groep gaat buiten sporten. We doen touwtrekken, vangbal, een soort voetbal en meer. De andere groep ging om de beurt knutselwerkjes maken.
De kinderen zijn deze dag veel minder te hanteren. We moeten politie-agentje spelen en zelfs dat helpt niet. Het is niet leuk. Dianna stuurt de kinderen eerder weg want op deze manier gaat het niet langer. We besluiten ook morgen te starten om 09:00 uur en te stoppen om 12:00 uur. Langer houden deze kinderen het niet vol om onder leiding en toezicht te werken.

Na het kinderwerk gaan de juffen schilderen in het huisje van Atilla. Henk, Stefan en Bram zijn dan al de hele ochtend bezig met muren repareren. Henry brengt ons de benodigde materialen. In de middag komt Reijnder helpen om een extra lamp en stopcontact aan te leggen. Na de lunch nemen we een bordje eten mee voor Atilla. Hij kan nu niet koken want we hebben de afvoerpijp van zijn kachel afgehaald. Henry gaat op zoek naar een nieuwe pijp, als het kan een verzinkt exemplaar. De lekke pijp is de oorzaak van alle roet dus als de pijp niet vernieuwd wordt is de oorzaak niet weggenomen. We brengen hem nu dus maar een prakje eten van wat wij over hebben. Tussen de middag eten we warm en er is meestal wel genoeg over. We hebben de tafel buiten gezet met een stoel erbij. Daar kan hij rustig eten en wij hebben geen last van hem. Als ’s middags Louisa en Christa het balkenplafond aan het schilderen zijn is hij met geen stok naar buiten te krijgen. Hij kan uren kijken naar de schilders.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.