1e zondag (25-07-2010)

///1e zondag (25-07-2010)

Vandaag onze eerste echte dag in Oekraïne. Om 8.00 uur zaten we met zijn allen aan het ontbijt na een nacht lekker slapen in een bed! Om 10.00 uur liepen we met zijn allen naar de kerk van pastor Laslo in het dorp. Voor de mensen die ook in Baraolt zijn geweest was het allemaal best wel herkenbaar. 
Tijdens de dienst is onze PowerPoint presentatie laten zien over ons land, over Goes en over wie we zijn, terwijl Klaas in het Hongaars er bij vertelde. Na de dienst kregen we van een ’rondleiding’ in de kerk en vertelde een man ons hoe de kerk is ontstaan etc. Ze zijn erg trots op hun kerk! 

 

Toen we weer terug op school waren (onze verblijfplaats) konden we gelijk aanschuiven aan een gedekte tafel waar we een warme maaltijd kregen met onder andere soep die ook wederom voor Baraolt-gangers erg vertrouwd was. Gelijk na de maaltijd, om 13.00 uur werden we al weer verwacht bij de kerkdienst in het zigeunerdorp. Ference vertelde ons dat de dienst in een huiskamer gehouden zou worden, daarom konden er maar maximaal 8 personen van de groep mee. De andere 8 hebben een alternatief programma gevolgd.
Toen we met zijn achten en Ference aan kwamen in het zigeunerdorp werden we gastvrij begroet. De kinderen vonden ons duidelijk interessant en bleven ons aanstaren.
Toen de dienst zou beginnen was het aan het regenen. We pasten niet allemaal in het kleine huisje dus hielden ze een wat kortere dienst buiten. Alle gemeente leden zaten op smalle houten bankjes en richels. Ference stond voor de kleine zigeunergemeente in de modder en wij stonden op een rijtje naast hem. Goed op zicht zodat we goed bekeken konden worden. Ference stelde ons voor en vertelde wat we kwamen doen. Speciaal voor ons zongen de zigeuners een welkomstlied onder leiding van gitaar. Het bleef door regenen maar de dienst ging door. We werden allemaal lekker nat, maar ach…het gaf niks, het was een bijzondere ervaring die ik (en ik denk wij allemaal) niet had willen missen.
Doordat Klaas de preek van Ference zachtjes vertaalde konden we de belangrijkste dingen van zijn boodschap verstaan. Ference preekte uit Efeze en volgens klaas was het een pittige preek. Hij had een dringende oproep aan de zigeuners: ‘Geef je hart aan God, leef niet langs zijn genade heen. Jullie zijn te trots, je hebt Jezus nodig. Stop met roken, stop met alcohol en geef je leven aan Jezus’.
Hij stelde ons als jongerengroep als voorbeeld. Hij zei dat wij hier door God gestuurd zijn om hen te helpen. Hij drong er bij hen ook op aan dat zij ons ook zouden helpen. Ik zelf vond het een apart gevoel om daar te staan en te horen te krijgen dat de zigeuners een voorbeeld moeten nemen aan ons, aan mij. Alsof wij alles goed doen….we zijn ook maar mensen…
Na de dienst kregen we fris en koekjes aangeboden en er was tijd voor een nadere kennismaking en vragen heen en weer. Ook vertelde Ference dat er de komende twee weken een programma voor kinderen is georganiseerd door de Hollanders. Hij riep de kinderen op om allemaal dinsdagochtend om 9.00 uur present te zijn.
Na de zigeunerkerkdienst zijn we met een paar mensen en Ference en Diane naar de supermarkt gegaan om boodschappen te doen. Niet iets wat wij in Nederland zo snel op zondag zouden doen, maar hier is het gewoon.
Aan het eind van de dag toen de boodschappen binnen waren, het geld was gepind, werden we verrast met nogmaals een warme maaltijd van aardappelen en kipschnitzel. Erg lekker!
De avond was ontspannen. Goede gesprekken en veel spelletjes doen. En weer snel naar bed want morgen moeten we vroeg op voor onze eerste werkdag!

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.