Aankomst, vertrek en wat er tussen zat!

///Aankomst, vertrek en wat er tussen zat!

Het was zaterdagavond om half elf in de avond wanneer we in de kantine op het ziekenhuisterrein in Baraolt aan de wortelsoep en de rijst met doperwtjes en kippenpootjes zaten. De heenreis zat er op en we waren allemaal veilig aangekomen op onze eindbestemming.

Over de reis valt zoveel te vertellen en een aantal hoogtepunten willen wij zeker met u delen. Het vertrek verliep geheel traditiegetrouw vanuit de Maranathakerk en via de gebaande wegen naar de eerste tussenstop in Hongarije bij het pension van Magdalena.

De reis verliep buitengewoon voorspoedig, zonder files of vervelend oponthoud. Veel vroeger dan gepland stonden we voor het huis van onze hospita. Ons onderkomen voor de nacht was verlaten, afgezien van de waakse tekkel.  Het was warm, erg warm. Om verkoeling te zoeken zochten wij naar een heerlijk meertje om fijn in te zwemmen. Helaas was het verkwikkende water niet te vinden en de stoffige zoektocht bracht ons tenslotte naar  de Hongaarse Lidl waar wij het assortiment in de koelvitrine uitgebreid hebben bekeken. Uiteindelijk stonden we met ijs opnieuw voor de deur van de hospita en ze was nu wel thuis. Onder de elektrische ventilator in de serre aten wij ijs en dronken vele liters koolzuurhoudend spuitwater. Het eten was overdadig en het reisgezelschap lag vroeg in bed.  Na een autorit van 18 uur, een goede maaltijd en een lekkere douche zijn er geen praatjes meer, alleen nog maar gesnurk. 

Om 06:45 uur kwam er weer leven in de brouwerij en omstreeks zeven uur zaten de meesten aan het ontbijt. Uitgerust en met volle maag werd de reis voortgezet in de richting van de Hongaars-Roemeense grens. Als nieuwkomer in het reisgezelschap geeft de entree in Roemenië wat tegengestelde gevoelens. Op straat veel overduidelijke armoede, slechte huizen, vervuilde stoepen. Op de weg halen passeren karren met paard hele oude maar ook hele nieuwe en luxe auto’s. Er is schrijnende armoede maar ook extravagante luxe. De welvaartsgroei verloopt niet overal in gelijk tempo. De vervallen industriecomplexen lijken thuis te horen in een filmdecor terwijl grote winkelcentra langs de kant van de weg nieuwe welvaart beloven. We rijden met drie auto’s achter elkaar, twee bussen en een personenauto.

Het is opnieuw warm op deze reisdag maar in de loop van de dag komen er steeds meer wolken. Tegen vier uur ’s middags begint het te regenen. Baraolt is dan nog maar twee uur rijden. De regen wordt een heuse stortbui en de riolen kunnen het water niet meer aan. Het rijtempo zakt vanwege alle plassen water op de weg. Nadat we opnieuw door een diepe plas rijden merk ik dat de auto afslaat. In een hoosbui komen we stil te staan langs een drukke weg. De voorste van de drie auto’s merkt niets van onze autopech en rijdt vrolijk verder. Nadat we constateren dat er echt iets mis is met de brandstoftoevoer van de bus gaan we op sleeptouw naar een veiliger stek. De sleepdienst wordt gebeld en om te schuilen gaat een aanzienlijk deel van de gestrande reizigers onderdak zoeken in de meest nabijgelegen horecagelegenheid. In Roemenië is echter niets wat het lijkt. De uitbater van het weinig sfeervolle restaurant heeft wel cola maar geen glazen. Nadat wij onze verbazing hierover hebben uitgesproken duikelt hij een paar wijnglazen uit een kastje. Cola uit een wijnglas kan ook en geeft stof tot praten. De uitbater spreekt drie woorden Nederlands maar verstaat het niet. Bij het afrekenen wil hij 1 flesje cola in rekening brengen en het kost enige overredingskracht om de man ervan te overtuigen dat er wel wat meer verteerd is dan 1 cola. Wellicht dat de houdbaarheidsdatum van de cola gelijke tred heeft gehouden met de rekenvaardigheid van de ober. Na enkele mislukte pogingen worden wij opgepikt door de heer J. Koning die vanuit Baraolt ons met de eerste bus tegemoet is gekomen. De 2e bus gaat op de bergingsauto naar Brasov en wij gaan naar Baraolt.

Het is zaterdagavond om half elf in de avond wanneer we in de kantine op het ziekenhuisterrein in Baraolt aan de wortelsoep en de rijst met doperwtjes en kippepootjes zitten. De heenreis zit er op en we zijn allemaal veilig aangekomen op onze eindbestemming: BARAOLT.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.