de eerste zondag

///de eerste zondag

Op zaterdagavond word je vrolijk medegedeeld dat je de volgende dag, na de eerste keer slapen, weer vroeg op moet staan om gewoon klokslag 11 uur in de gereformeerde gemeente in Baraolt te zijn.

De wekker gaat zoals altijd weer erg vroeg en moesten we ons weer haasten om het ontbijt te halen dat al een half uur vertraging had. Toen we binnen kwamen was het een verademing eindelijk eens een keer rustig binnenkomen in de kerk, zonder de gebruikelijke klap in je gezicht van het ‘Maranatha groen’. Na een heleboel staan en zingen, en gelukkig, het was erg warm, een kort preekje, denk je na een gift in de collectebus bij de uitgang gedaan te hebben naar huis te kunnen. Maar dat was slechts een fata morgana. Er werd namelijk, nadat de helft van de gemeente naar huis was gegaan, een kind gedoopt. Met meer aandacht voor het nemen van de juiste foto, door familie leden, dan voor de dominee kwamen we uiteindelijk aan het einde van de dienst. Hierna kregen we de gelegenheid om alles te overdenken onder het genot van een bakje koffie.

 

Na een boterham gegeten te hebben werden we om zes uur verwacht bij de baptistengemeente. Ook dat was een hele ervaring. Als je binnenkomt en je denkt, als man, daar rechts naast die vrouw goed te zitten heb je het verkeerd. Mannen en vrouwen zitten namelijk gescheiden, dit was erg wennen.

Nadat je dat hebt laten bezinken en je denkt iedereen goed ingeschat te hebben, kom je er na het inzetten van het eerste lied wel achter dat je Roemenen makkelijk verkeerd inschat. Achter je blijkt namelijk een schriel oud mannetje te zitten met een stem waar je u tegen zegt. Dan wordt er door de vrouw van de dominee aan ons gevraagd of we ook nog een bijdrage hebben, we hebben beloofd de volgende zondag een lied te zingen. Voor de rest is er veel inbreng van gemeenteleden, en zijn er veel mensen die iets aan de gemeente willen vertellen. Bij het volgende lied blijkt dat de gemeente goed zonder organist kan, de stroom valt namelijk onder het zingen uit waardoor het elektrische orgel ermee ophoudt, zonder enige moeite zingt de kleine gemeente door. Na een paar seconden was het weer zoals van ouds en jengelde de organist lekker op het orgel.

De preek was goed te volgen, voor zover je het blaadje kon lezen met daarop de preek in het engels. Ook tijdens het gebed was er weer ruimte voor eigen inbreng, die werd ook volop benut.

Nadat we na de dienst nog even buiten bleven praten was het tijd om weer naar het ziekenhuis te gaan om nog even wat te eten gezellig samen te zitten en voor de tweede keer naar bed te gaan om wakker gehouden te worden door snurkende mensen, in hun slaap pratende mensen en krakende bedden.

Al met al een leerzame dag, het was erg leuk deze ervaring gehad te hebben. Ik heb deze dag meegemaakt als twee totaal verschillende gemeentes en diensten. Het terughoudende en het formele van de gereformeerde en de geopende dienst van de baptisten met ruimte voor eigen inbreng.

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.