Project 2014

Project 2014

Van DV 18 juli tot en met 2 augustus 2014 gaan wij naar Lónya, een klein plaatsje (850 inwoners) in het meest oostelijke deel van Hongarije. Door en slechte economische omstandigheden zijn er daar veel gezinnen in de knel geraakt. Werkeloosheid, verslaving en slechte (of dure) medische voorzieningen zijn er de oorzaak van dat met name de kwetsbare mensen in een uitzichtloze situatie verkeren. De organisatie Baptist Aid trekt zich het lot van deze mensen aan.

In onze eigen stad Goes hebben wij op de ‘Markt van Hoop’ kennis gemaakt met Janet en Michel van Boxtel. Zij werken al langer samen met de mensen van Baptist Aid en brengen regelmatig hulpgoederen naar Lónya en omgeving. Sinds enkele jaren hebben Janet en Michel stichting Embrace opgericht en richten ze zich ook op het organiseren van jongeren- en gezinsreizen naar (onder andere) Lonya. Met behulp van Janet en Michel willen wij in 2014 een mooie reis maken naar Lónya en daar helpen in de gezinnen.

De organisatie Baptist Aid heeft een lijst van 40 gezinnen met daarbij de beschrijving van de aard van de problemen. Die is voor ieder gezin weer anders. Samen met Janet en Michel kiezen wij een aantal gezinnen uit om te gaan helpen. De hulp kan bestaan uit het repareren van hun huisje, het opknappen van de tuin of het hek, het geven van kleding, het repareren van waterleiding, een kapot raam of wat er maar nodig is. We gaan geen grote renovatieprojecten uitvoeren maar we willen de mensen weer op gang helpen en hen voorzien van datgene wat nodig is, zodat ze zelf de draad weer kunnen oppakken. Een flinke duw in de rug, even een week windje mee voor de ouders.

Daarnaast is er een verzoek gedaan aan ons om voor een groep kinderen tussen de 10 en de 14 jaar een Engelstalige summerschool te organiseren.

Behalve een ‘schools’ deel gaan we ook aan de slag om te sporten, een kookles te organiseren, wellicht een drama-les te verzorgen. Alle activiteiten hebben als doel de kennis van de Engelse taal te vergroten.

Tot slot van de reis willen we enkele dagen in Budapest verblijven om cultuur op te snuiven en de reis gezellig en ontspannen af te ronden.

Natuurlijk is er ook weer geld nodig voor het organiseren van het klussen, de materialen en de summerschool. Bovendien hebben Michel en Janet ons gevraagd of het mogelijk is om een industriele wasmachine te sponsoren. Daarom zullen we ook dit jaar weer van alles organiseren om geld op te halen. De eerste geslaagde actie was de oliebollenverkoop op oudejaarsdag met een netto resultaat van ruim 500 euro!.

Tijdens de diaconale jongerenreizen van de afgelopen vijf jaren zijn er verschillende projecten uitgevoerd

In 2009 zijn er renovatiewerkzaamheden verricht in het ziekenhuis van Baraolt in Roemenië. Van deze reis is een weblog bijgehouden. U kunt ook het uitgebreide reisverslag lezen op deze website.

In 2010 is een huisje van een gehandicapte man opgeknapt in Nagybereg in West Oekraïne. Het verslag van de reis 2010 staat ook in een weblog. U kunt ook het uitgebreide reisverslag lezen op deze website.

Verder zijn er in 2010 onderhoudswerkzaamheden verricht aan het Gereformeerd Lyceum in Nagybereg. Over deze school kunt meer vinden op de website van de stichting tabitha.

In de zomer van 2011 hebben de jongeren uit Goes (en omstreken) gewerkt in het project van Gipsy Mission in Nagybereg. Een uitgebreid verslag is terug te lezen op de website van Gipsy-Mission. U kunt ook het uitgebreide reisverslag lezen op deze website.

Daarnaast is er een hele belangrijke taak dat ieder jaar terugkomt en dat is het kinderwerk onder de Roma-zigeuners.

In de zomer van 2012 hebben wij ‘het karwei’ afgemaakt in Nagybereg en zijn we een nieuwe klus gestart in Mezövári (ook Oekraïne). In 2012 zijn we verder gegaan met we zijn gebleven zijn in 2011. Alles staat ook nu weer in ons uitgebreidde reisverslag.

Allereerst het kinderwerk. De Roma-kinderen in Oekraïne kunnen niet op vakantie. Hun leven is bepaald niet onbekommerd. Wij verzorgen daarom tijdens ons verblijf in Nagybereg een vakantieprogramma, speciaal voor de Roma-kinderen. Door het organiseren van een gevarieerd programma brengen we veel plezier en de kinderen leren er veel nieuwe liedjes bij. Er wordt gesport, gespeeld en gezongen. Ook eten we samen een broodje. Voor de meiden was er vorig jaar een optut-club met een echt waterballet en nieuwe kleren. Ook in de zomer van 2012 hebben we dit werk weer opgepakt. Iedere bijbelvertelling hebben we uitgebeeld met een toneelstukje. Dat was een groot succes. De concentratie van de zigeunerkinderen is nooit zo groot maar op deze manier lukte het om de aandacht vast te houden.

Verder staat er inmiddels een prachtig nieuw multifunctioneel gebouw vlak bij het zigeunerkamp. Achter dit gebouw ligt zeker 2000 meter grond. Een paar zigeunermannen hebben in deze tuin een echte groententuin aangelegd. Een deel van de grond zal worden ingericht als speeltuin en sportveld. Hier lag onze uitdaging. Er is een hele mooie kleuterspeelplaats gemaakt met schommeltjes, wippen, een zandbak en een draaiend speelhuisje. We hebben alles geplaatst en geschilderd in leuke kekke kleurtjes.

Tenslotte is er hard gewerkt op het nieuwe project. Ongeveer 20 kilometer van Nagybereg ligt het dorp Mezöváry.  In het dorp Mezövari heeft de stichting Gipsy Mission ook een onderwijsproject. Het oude gebouwtje is veel te klein geworden. Daarom heeft de stichting een verlaten casco gebouw gekocht. Het is een groot gebouw maar het is nooit helemaal afgebouwd. In dit gebouw is heel veel werk te doen voor onze klussers. Er is eerst opgeruimd want sinds de overstromingen in de jaren 90 van de vorige eeuw was er nooit meer iets gedaan aan de troep. Het was dus stof happen. Na het opruimen begon het schilderen. De kelder, de begane grond en de eerste etage. Witkalk smeren. Ook moest er een zware ijzeren trap worden gesloopt en moest een andere trap ontroest worden. Weer veel stof. Gelukkig was de projectleidster, mevrouw Magduska, iedere dag in de weer om enorme maaltijden te koken. De lunch met drie gangen en standaard gebak toe zullen we niet snel vergeten. Met zo veel gastvrijheid is een beetje stof geen probleem. Het werk kwam (uitteraard) niet klaar maar we wisten dat de Midelburgse groep na ons ook verder zou gaan in Mezovary.

Een van de andere hoogtepunten was de opening van het MFG in Nagybereg. Alles en iedereen die ook maar iets heeft te maken met ontwikkelingswerk onder zigeuners in Oekraine en Hongarije kwam er op af. Een enorme drukte. Wij hebben twee liederen gezongen ter ere van de opening. Als kado hadden we een beamer met scherm meegebracht. De maandag na het feest is een en ander opgehangen en aangesloten. 

Alles bij elkaar was de reis 2012 weer een gedenkwaardige reis en teven een mooie afsluiting van een aantal jaar dat wij mochten helpen bouwen aan de ontwikkeling van onderwijs in de zigeunergemeenschap van Nagybereg. We hebben er mooie contacten gelegd, vriendschap gesloten en ook veel geleerd. Voor ons de tijd om om te zien naar een volgende bestemming. We blijven de ontwikkelingen in Nagybereg en Mezovary zeker volgen en wie weet, komen we er nog eens terug als we de tijd er rijp voor is.
Stichting Gipsy Mission mag zeker niet onvermeld blijven. Ook heb willen we bedanken voor hun vertrouwen en support in de achterliggende jaren.

In 2013 zijn we teruggegaan naar Roemenië, het plaatsje Baraolt. Samen met de stichting Vision Baraolt hebben we gewerkt in het plaatselijke ziekenhuis aan het opbouwen van nieuwe natte ruimten. Verder hebben we ondersteuning gegeven aan activiteiten van een evangelisatie-kinderkamp. Ook zijn we bezig geweest met het organiseren van activiteiten voor weeskinderen en gehandicapten. Alle informatie en belevenissen tijdens deze reis kunt u, u raad het al, teruglezen in het reisverslag.

We kunnen ons zo voorstellen dat je geinspireerd raakt van alle verhalen en belevenissen die beschreven worden. Mocht je nu denken, dit wil ik in mijn gemeente ook, neem dan eens contact op met ons want wij praten je graag bij over de mooie en minder mooie dingen die we bij het organiseren van een diaconale jongerenreis zijn tegengekomen. Je zal de eerste niet zijn die na een gesprek enthousiast aan de slag gaat 😉

Voor meer informatie kun je mailen:  jongerenreis@live.nl

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.