Over de streek

//Over de streek

Over Lónya (reisbestemming 2014 en 2015)

Lónya (je spreekt het uit met een lange o) is een plaats (község) en gemeente in het Hongaarse comitaat Szabolcs-Szatmár-Bereg. Lónya telt 825 inwoners (2008). Het is een klein en heel oud dorpje. Het bestond al in de 12e eeuw. Er staat een prachtig reformatorisch kerkje. Het dorpje ligt midden in een mooi natuurgebied waar nog veel wild leeft. Er wordt flink gejaagd. Lónya ligt aan de oostelijke kant van de rivier de Tisza, vlakbij de groens met Oekraïne. Hemelsbreed zitten we vlak bij een eerdere bestemming van de DJR, Nagybereg. Zie Google maps.

Szabolcs-Szatmár-Bereg


Szabolcs-Szatmár-Bereg
is een comitaat (megye) in het noordoosten van Hongarije. Het comitaat telt 463.461 inwoners (2001). Het wordt begrensd door Slowakije in het noordwesten, Oekraïne in het noordoosten, Roemenië in het zuidoosten en de comitaten Borsod-Abaúj-Zemplén in het noordwesten en Hajdú-Bihar in het zuidwesten. De hoofdplaats is Nyíregyháza. De stad Nyíregyháza is een stad met comitaatsrecht.

23 plaatsen in Szabolcs-Szatmár-Bereg hebben de status van stad, waarvan Mátészalka en Kisvárda de grootste zijn.

 

Grondgebied

De drievoudige naam van het comitaat wijst erop dat Szabolcs-Szatmár-Bereg een samenvoeging is van verschillende oude comitaten. Van 1950 tot 1990 heette het comitaat Szabolcs-Szatmár. Dit comitaat was in 1950 ontstaan. Szabolcs stond voor het westelijke gedeelte, dat tot 1950 Szabolcs-Ung heette en was voortgekomen uit de resten van de oude comitaten Szabolcs (het overgrote deel) en Ung (een zeer klein deel met de plaats Záhony), die voor de rest in 1920 aan Tsjecho-Slowakije waren gekomen. Szatmár was het oostelijke gedeelte, dat tot 1950 Szatmár-Ugocsa-Bereg heette. Dit waren de resten van de oude comitaten Szatmár en Bereg, waarvan Bereg in 1920 grotendeels Tsjecho-Slowaaks was geworden en Szatmár voor een groot deel Roemeens. Szatmár-Ugocsa-Bereg bewaarde weliswaar de naam van een derde comitaat dat voor Hongarije verloren was gegaan, Ugocsa, maar dit was in 1920 volledig opgedeeld tussen Tsjecho-Slowakije en Roemenië (van de genoemde comitaten ligt overigens alleen het westen van Ung nog in Slowakije, de rest van de Tsjecho-Slowaakse gebieden maakt tegenwoordig deel uit van Oekraïne).

 

De hoofdstad van Szabolcs resp. Szabolcs-Ung was de huidige comitaatshoofdstad Nyíregyháza. Die van Szatmár-Ugocsa-Bereg was Mátészalka. De vroegere hoofdsteden van Ung, Szatmár, Bereg en Ugocsa liggen tegenwoordig alle in Oekraïne en Roemenië.

 

Over Nagybereg (reisbestemming 2010 – 2012)

Geografisch
De Trans-Karpaten ligt in het westelijke punt van de Oekraïne ingeklemd tussen Slowakije, Hongarije en Roemenië. De Trans-Karpaten vormt geologisch een kleine Oekraïense hap uit de Karpaten-gebergte dat in de vorm van een hoefijzer om Hongarije heenligt.

De drie belangrijkste bevolkingsgroepen van de Trans-Karpaten zijn de Roethenen, de Oekraïeners en de Hongaren. De Hongaren wonen in het meest westelijke punt van het gebied tegen de Hongaarse grens aan.

Geschiedenis van de laatste 100 jaar
De Trans-Karpaten maakte deel uit van Oostenrijk-Hongarije totdat dat aan het einde van de Eerste wereldoorlog uiteenviel. In de loop van de 20ste ging het gebied in korte tijd meerdere malen in handen van de omringende landen over. Het Verdrag van Trianon werd op 4 juni 1920 gesloten tussen de overwinnaars van de Eerste wereldoorlog en de overgebleven rompstaat Hongarije.

Opper-Hongarije, bestaande uit het latere Slowakije en de Karpato-Oekraïne (Kárpátalja) ging naar de nieuw gevormde staat Tsjechoslowakije, waarin het naast Bohemen, Moravië en Slowakije, een van de regio’s vormde.

In tegenspraak met de beloofde principes van president Wilson hield het Verdrag van Trianon geen rekening met de feitelijke etnische samenstelling van Centraal-Europa. Het verdrag heeft een niet te onderschatten schokeffect veroorzaakt in de Hongaarse maatschappij. Naast het menselijke leed van de van elkaar gescheiden families, werd deze schok mede veroorzaakt door de economische moeilijkheden die het verdrag had aangericht.

Het trauma van Trianon heeft het denken van hele generaties bepaald. De regeling werd en wordt in Hongarije uiterst onrechtvaardig gevonden en het streven naar aanpassing van het dictaat van Trianon – het Hongaars revisionisme – heeft de Hongaarse politiek lang belast. Er was tussen de wereldoorlogen geen enkele partij, groepering of klasse in de Hongaarse maatschappij die ongeacht hun politieke, religieuze of sociale positie de nieuwe grenzen van Hongarije definitief achtte.

De verzuchtingen van de Hongaarse diplomatie werden in de twee uitspraken van het internationale hof van Wenen (1938 en 1940) gedeeltelijk gehoord. De uitspraken werden opgelegd door Italie en Duitsland. De eerste verplichtte Tsjecho-Slowakije zich terug te trekken uit een strook land waar een Hongaarse meerderheid woonde en die weer af te staan aan Hongarije. In 1939 kon Hongarije zonder geweld de Hongaarse Karpato-Oekraïne innemen. Een jaar later voorzag de tweede uitspraak van het hof ook in de aansluiting van het noordelijke gedeelte van Transsylvanië, waar de Hongaarse bevolking in de meerderheid was, bij Hongarije.

In de opnieuw ingelijfde gebieden hebben de Hongaren wraak genomen voor de geleden wreedheden en werden duizenden Roemenen en Serviërs rancuneus vermoord of verjaagd.

Bij de Vrede van Parijs (op 10 Februari 1947) werden de grenzen van Trianon weer afgedwongen (met drie bijkomende dorpen die Hongarije moest afstaan aan Tsjecho-Slowakije) en kwamen er opnieuw wreedheden tegen de Hongaarse bevolking buiten de grenzen van Trianon. Hierbij werd Karpato-Oekraïne aan de Sowjet-Unie afgestaan (deelstaat Oekraïne).

Nadat de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel werd het automatisch een oblast van het onafhankelijke Oekraïne.

(bron: Wikipedia)

 

Nog geen reacties.

Laat een reactie achter!

Uw emailadres zal niet gepubliceerd worden.